appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nieuw veen wordt gevormd door natte landbouw

Jeanette Parramore
vrijdag 11 augustus 2017 | VARA | Vroege Vogels Twitter

De veenweiden blijven dalen, terwijl de zeespiegel stijgt. De enige oplossing lijkt nat boeren oftewel paludicultuur. Proefprojecten moeten uitwijzen of dat gaat lukken, zoals in Friesland waar lisdodden worden gekweekt. In het Ilperveld bij Amsterdam zijn ze vier jaar geleden al begonnen met veenmos. 

Omhoog met het veen

Door het verlagen van het grondwater in veenweidegebieden 'verbrandt' heel veel veen. Het vliegt daarbij als CO2 de lucht in. Op die manier komt er uit het Nederlands Veenweidegebied jaarlijks net zoveel CO2 als de uitstoot van twee miljoen auto's.

Het huidige beheer van veenweidegebieden is niet toekomstbestendig, zeker niet bij het veranderende klimaat en de stijging van de zeespiegel. De vicieuze cirkel van bodemdaling gevolgd door aanpassing van het waterpeil moet worden doorbroken. Om deze reden werd in het project Omhoog met het Veen afgelopen jaren onderzoek gedaan naar een duurzaam alternatief: actief herstel van veenvormende natuur op voormalige landbouwgrond. 

Korte animatiefilm over het vernatten van veenweidegebieden en de kansen voor ecosysteemherstel & paludicultuur. Bron: Landschap Noord-Holland

Verslaggever Rob Buiter bezocht het project in 2013. De grote uitdaging voor de onderzoekers is om soortenrijke laagveennatuur te ontwikkelen op voormalige landbouwgrond. Bodemdaling moet worden gestopt, karakteristieke veenvormende laagveennatuur hersteld en na verloop van tijd zal opnieuw veen worden gevormd. 

Omhoog met het veen

Veen groeit sneller dan gedacht

De bovenstaande foto laat zien dat de beschreven methode al succesvol is. In 3,5 jaar tijd is een dikke laag veenmos gaan groeien op oude landbouwgrond. De bruine laag op de foto bestaat uit veenmosplanten en dat wordt uiteindelijk de nieuwe veenlaag. Deze laag van circa 8 à 10 cm is al aardig compact en dat is gunstig voor het herstel van de waterhuishouding van het ecosysteem. Volgens ecoloog Bas van der Riet is dit de verrassing van de dag want de aangroei van veen gaat veel sneller dan gedacht.

Verslaggever Jeanette Parramore nam een kijkje bij het project. Beluister hier de reportage:

Natte landbouw vormt nieuw veen - reportage 2017

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1