Binnenland

Tuinfluiter: merelzang in versnelling

foto: Fotograaf: jvbeilenfoto: Fotograaf: jvbeilen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuinfluiter: merelzang in versnelling

De tuinfluiter is wat zeldzamer dan de zwartkop waar hij wat betreft zang behoorlijk op lijkt. Sommige vogelaars gooien de zang voor het gemak dan ook maar op één hoop, waarbij ze ervan uit gaan dat het negen van de tien keer een zwartkop moet zijn, en misschien één keer een tuinfluiter. Gelukkig is er wel een manier om de twee soorten uit elkaar te houden.

'Snelle merel'

De zang van de tuinfluiter klinkt als een merel met haast. Anders dan de zwartkop zingt de tuinfluiter continu in heldere, snelle tonen. De zwartkop heeft een brabbelend begin van zijn liedje, en dit mist bij de zang van de tuinfluiter.

Dick de Vos en Henk Meeuwse bespreken het geluid met verslaggever Rob Buiter:

Cursus vogelzang: tuinfluiter

Quote

Dick de Vos

De tuinfluiter kan ook imiteren, zolang hij maar niet de zwartkop imiteert.

Kenmerken van de zang van de tuinfluiter:

  • Heldere, warme tonen
  • Versnelde zang van de merel

Tweede helft van mei

De tuinfluiter is een stuk minder algemeen dan de zwartkop. De tuinfluiter arriveert ook pas later in het voorjaar. Waar de zwartkop al begin april te horen is, hoor je de tuinfluiter pas vanaf de tweede helft van mei.

De tuinfluiter is iets lichter gekleurd dan de zwartkop en mist het zwarte petje van de mannelijke zwartkop of het bruine petje van de vrouw.

Meer over de Cursus Vogelzang op de website van Vroege Vogels.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie