Binnenland
NOS

Mount Everest bijna een meter hoger dan voorheen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mount Everest bijna een meter hoger dan voorheen

Decennialang was Mount Everest 8848 meter, maar sinds vandaag is 's werelds hoogste berg nog een stukje hoger. 86 centimeter om precies te zijn.

Bergbeklimmer Wilco van Rooijen, beklom de Everest in 2004. Maar het is niet zo dat hij, nu de berg hoger is, de beklimming opnieuw wil doen: "Er zijn zo verschrikkelijk veel mooie bergen die op mijn lijstje staan. Deze is nog steeds de hoogste volgens de Amerikanen, dus dat heb ik gehad", zei hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Chinezen zien het als 'hun' berg

China en Nepal, de landen die de berg delen, lieten hem opnieuw opmeten en hebben nu voor het eerst gezamenlijk zijn hoogte vastgesteld: 8848,86 meter. Ze gebruikten daarvoor onder meer gps-systemen en wiskundige formules. Teams uit beide landen hebben de berg beklommen om metingen te kunnen doen.

"Eerst waren de het de Britten die de Mount Everest hebben opgemeten, toen kwamen in de jaren negentig de Amerikanen met een nieuw gps-systeem. Nu komen de Chinezen weer dat hoger uit. Ik vermoed dat het een soort prestige-object is van de Chinezen. En dat ze vooral de Amerikanen niet in hun kaarten willen laten kijken, want ze zien de Mount Everest inmiddels echt als 'hun' berg. Ze hebben een paar jaar geleden een aparte beklimming gemaakt om daar iets achter te laten en dat heeft meegespeeld in hun berekening. Ze zullen ongetwijfeld een ander nulpunt genomen hebben", aldus van Rooijen.

Voorheen hield Nepal de alom bekende hoogte aan, zoals gemeten door Indiase onderzoekers in de jaren 50. China daarentegen telde de sneeuwlaag nooit mee en had zodoende 8844,43 meter in de boeken staan.

Geologen discussiƫren al een tijd over de hoogte van Everest, zeker na de zware aardbeving die Nepal in 2015 trof. Sommigen dachten dat de top daardoor lager was komen te liggen, net als die van andere bergen in de Himalaya. Anderen zeiden juist dat door het schuiven van de aardplaten, waardoor aardbevingen ontstaan, het gebergte zou zijn opgehoogd.

Geen uitzicht

Van Rooijen beklom de berg in 2004 en herinnert zich die top nog goed: "Ik heb het zonder zuurstof gedaan en dan kom je echt kotsend en bijna buiten leven boven. In mijn geval was het helemaal bizar. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik had amper uitzicht. We hadden niet teveel wind gelukkig, maar geen wind betekent ook dat de wolken blijven hangen." Toch is hij niet teleurgesteld: "Voor een klimmer telt de top en de top herken je echt wel. Daar liggen allemaal Tibetaanse vlaggetjes en je kan ook gewoon echt niet meer hoger."

OOG Everest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie