Binnenland
BNNVARA

Raja Ampat is een paradijs onder water: hoe lang nog?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Raja Ampat is een paradijs onder water: hoe lang nog?

Misschien wel de mooiste plek in de onderwaterwereld is Raja Ampat bij Indonesië. Een natuurgebied met vrijwel onaangetast koraal, sponzen, haaien, reusachtige manta's en meer dan duizend soorten vissen. Een waar paradijs dus onder water. De vraag is alleen: hoe lang blijft dat nog? Welk effect heeft het groeiende toerisme? Dat onderzoekt Lisa Becking. Ze vertelt over de gevolgen in Vroege Vogels.

Ratja Ampat

Waar veel koraalriffen achteruit gaan, denk aan het Great Barrier Reef nabij Australië, is het koraal bij Raja Ampat relatief gezond. Dat komt volgens bioloog Lisa Becking van de Wageningen Universiteit doordat het koraal niet onder zoveel stress staat als op andere plekken. Becking: "Dat komt waarschijnlijk vooral doordat de natuur hier goed beschermd wordt. Dus geen overbevissing, geen erosie en geen extreme watervervuiling, zoals via het riool."

Effect groeiend toerisme

De vraag is alleen hoe lang dit onder water paradijs nog zo blijft. Raja Ampat wordt de laatste jaren sterk gepromoot als toeristische duikbestemming. Becking zag dat zelfs op het Amsterdamse Centraal Station reclame wordt gemaakt voor reizen naar dit natuurparadijs.

Becking wil graag weten welk effect het groeiende toerisme heeft op de ecosystemen onderwater. Daarnaast wil ze erachter komen wat het effect is op de mensen bovenwater die hiervan leven, door visvangst of inkomsten uit toerisme.

Bijzondere expeditie naar Raja Ampat

Daarom reist Becking volgende week af naar Raja Ampat om te kijken hoe dit unieke stuk natuur te beschermen is. Samen met sociologen, economen, hydrologen en zelfs een kunstenaar gaat de marien bioloog van de Wageningen Universiteit begin januari op expeditie naar Raja Ampat. Met behulp van al deze expertises gaat ze proberen beter te begrijpen wat er gebeurt in dit gebied en hoe je het daarmee nog beter kan beschermen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie