Binnenland
EONOS

'Greta Thunberg is als de profetes van het Orakel van Delphi'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Greta Thunberg is als de profetes van het Orakel van Delphi'

De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg veroorzaakte maandag ophef met een speech bij een VN-conferentie waar tientallen wereldleiders bijeen waren. Haar emotionele toespraak wekte zowel bewondering als afschuw. Marjan Minnesma van Urgenda neemt het voor de jonge activiste op in Dit is de Dag.

Thunberg raakt een snaar, vindt Minnesma: "Het is alleen niet zo gefilterd omdat ze een aandoening heeft, asperger. Ze maakt het niet mooier dan het is. Maar dit is wat zij voelt."

In de toespraak haalt Thunberg uit naar de politieke leiders die mooie praatjes hebben maar vervolgens niets doen. "Ze verwoordt daarmee wat mensen die al langer met klimaatverandering bezig zijn, ook voelen," aldus Minnesma.

Prooi van debat

Communicatietrainer Robert van de Roer keek met gemengde gevoelens naar het optreden van de jonge klimaatactiviste. "Ik vraag mij af hoe effectief het is op den duur. Ik ben bang dat zij op korte termijn de hit van de diplomatie wordt, de prooi van het publieke debat. Heeft ze dan genoeg uithoudingsvermogen om het op lange termijn nog vol te houden?"

De Vlaamse Hoogleraar Rik Torfs vindt Greta een heel speciaal verschijnsel. "Ze spreekt in een bezwerende taal, op een emotionele manier. Ze doet mij denken aan de Pythia van het orakel van Delphi uit de 7e eeuw voor Christus. En de politieke leiders durven het ook niet aan om haar te bekritiseren. Ze zeggen niets tegen een profetisch figuur dat een goddelijke vinding lijkt te zijn. Op den duur denk je meer aan de act dan aan het onderliggende vraagstuk dat met het klimaat te maken heeft."

Optreden Greta Thunberg bij de VN wekt verdeeldheid

Ster advertentie
Ster advertentie