appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Voor het eerst visarend in Nederland geboren

Vroege Vogels
woensdag 1 juni 2016 | VARA | Vroege Vogels

Voor het eerst sinds mensenheugenis is er in ons land een visarend uit het ei gekropen, dat heeft Staatsbosbeheer bekend gemaakt.

De visarend is een grote roofvogel die zich ophoudt in waterrijke gebieden. De jonge visarend is geboren in de Biesbosch. Beelden van het jong of de jongen zijn er nog niet, maar aan het gedrag van de ouders is te zien dat er een of meerdere eieren zijn uitgekomen, meldt Staatsbosbeheer.

Uniek

'Dat visarenden broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum', aldus Staatsbosbeheer. Normaal gebruiken ze ons land slechts als tussenstop op hun route tussen Noord- en Oost-Europa waar ze in de zomer neerstrijken, en Zuid-Europa en Afrika waar ze in de winter verblijven. Dit paartje verblijft al enkele jaren gedurende de zomermaanden in de Biesbosch en had ook al enkele nesten gebouwd.

Vis en rust

Dat de dieren nu ook in Nederland broeden, ligt vooral aan het feit dat er geschiktere leefgebieden voor de vogel komen. Uitbreiding van het natuurgebied De Biesbosch, gecombineerd met voldoende vis en genoeg rust hebben er vermoedelijk toe bijgedragen dat er hier jongen ter wereld zijn gekomen.

Beluister de reportage in Vroege Vogels over de broedende visarenden:

Visarend broedt in Nederland

Verschil met zeearend

Visarenden (Pandion haliaetus) zijn een stuk kleiner dan zeearenden (Haliaeetus albicilla). Ze hebben een lichte onderzijde en donkere bovendelen. Ze ‘bidden’ met zware vleugelslagen en duiken vanaf grote hoogte met vooruitgestoken poten in het water om vis te vangen. Visarend komen vrij veel voor in Scandinavie en aan de oostkant van Europa.

Om de visarenden rust te gunnen is in het hart van De Biesbosch een korte, doodlopende kanokreek afgesloten. 

De cameraman van Vroege Vogels maakte eerder deze beelden van de broedende visarenden:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Broedende visarenden

Bron: Voege Vogels, Staatsbosbeheer en ANP

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1