Binnenland
EONOS

Irakese leeuw Simba voor het leven verminkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irakese leeuw Simba voor het leven verminkt

In januari ontdekten twee militairen op de markt in de Irakese hoofdstad Bagdad een bijzonder stuk koopwaar: een leeuw in een piepkleine kooi. Samen met Stichting Leeuw zetten de militairen een succesvolle reddingsactie op. Inmiddels zit de leeuw, die Simba werd gedoopt, veilig in Anna Paulowna. Hij maakt het goed, vertelt Wendy Karsten van Stichting Leeuw inLangs de Lijn en Omstreken, maar zal nooit meer helemaal herstellen.

Twee weken geleden kwam Simba naar Nederland. Hij zit tijdelijk in quarantaine, zoals gebruikelijk is voor een exotisch dier dat naar Nederland komt. Het gaat goed met hem, vertelt Karsten: "Hij is begonnen met spelen en hij krijgt een beetje vertrouwen in zijn verzorgers."

Ontklauwd

De leeuw is voorgoed verminkt. Zo is hij 'ontklauwd', vertelt Karsten. Dit betekent dat hij geen nagels meer heeft, waardoor hij niet meer kan krabben. Dit groeit nooit meer aan. Ontklauwen is zeer pijnlijk voor een leeuw. "Alsof je bovenste vingerkootje eraf wordt gehaald", omschrijft de leeuwendeskundige het.

Toch is het de bedoeling dat de leeuw niet zijn hele leven in Anna Paulowna blijft. Uiteindelijk moet hij terug naar Afrika, waar hij oorspronkelijk vandaan is gekomen. "Daar krijgt hij een beschermd gebied waar hij gevoerd wordt." Zonder de nagels kan hij niet meer jagen, dus volledig in het wild kan niet meer.

Stoer

Het is niet ongebruikelijk dat leeuwen als koopwaar worden aangeboden, vertelt Karsten. "Vaak heeft het met criminelen te maken", zegt ze. "Mensen die het stoer vinden om een leeuw in de voortuin te hebben. Het is stoer, een soort statussymbool." Eerder redde de stichting al een leeuw uit Slowakije die bij een crimineel in de voortuin stond.

Stichting Leeuw redde een leeuw uit Irak

Ster advertentie
Ster advertentie