appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Bulderbos: 25 jaar verzet tegen groei Schiphol

Vroege Vogels
zondag 14 juli 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Schiphol mag toch weer verder groeien, besloot minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Groei is toegestaan, op voorwaarde dat de hinder voor omwonenden teruggedrongen wordt. Intussen ligt aan het einde van de IJweg in Vijfhuizen, vlak langs de Polderbaan, het tastbaar bewijs van 25 jaar lang protest tegen de ongebreidelde groei van de luchthaven: het Bulderbos. Verslaggever Henny Radstaak gaat voor Vroege Vogels op pad met Evert Hassink van Milieudefensie en de 89-actievoerder Mary Louw.

Bulderbos: 25 jaar verzet tegen groei Schiphol

Vergissing

Op initiatief van de Vereniging Milieudefensie plantten in november 1994 zo’n 5.000 mensen een boom op de plek waar - naar men dacht - de vijfde baan van Schiphol moest gaan komen: de Polderbaan. Later bleek dat Milieudefensie zich vergist had en werd in allerijl een tweede Bulderbos aangelegd, toen wél op het tracé van die start- en landingsbaan. 

Milieudefensie had met dat tweede Bulderbos een juridisch instrument in handen om de aanleg van de vijfde baan te vertragen. Dat lukte, zo’n 7 jaar lang. In 2001 werd dat tweede bos onteigend voor de aanleg van de baan. Het eerste Bulderbos is er dus nog, al 25 jaar. Het is inmiddels uitgegroeid tot een echt bos met een grote diversiteit aan bomen. 

Vrouw met een missie

De inmiddels 89-jarige Mary Louw was een van de mensen van het eerste uur. Zij hielp in 1994 mee in de organsiatie van het aanplanten van het bos. En in 2001, toen de ontruiming van het tweede bos eraan zat te komen, hield ze samen met andere actievoerders het bos bezet.

Nu, 25 jaar later, is ze nog steeds een vrouw met een missie: ze is een paar keer per jaar in het bos te vinden als ze samen met andere vrijwilligers onderhoud doet: snoeien en zagen. En afval opruimen dat door anderen daar wordt achtergelaten.

Bulderbos

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1