appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Uitbreiding vliegveld Lelystad op losse schroeven

ANP
zondag 2 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De Raad van State haalt een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. De Raad heeft namelijk bepaald dat tal van veehouderijen die volgende de Nederlandse beleidsregels rondom stikstofuitstoot wel mogen uitbreiden, dat van de Europese wetgever niet mogen. Dat heeft grote gevolgen voor zowel lopende aanvragen als al uitgedeelde vergunningen. Daarover praten Alex Datema en Johan Vollenbroek in Vroege Vogels.

Johan Vollebroek over de PAS-regeling

Sinds juli 2015 is het PAS actief. Dit Programma Aanpak Stikstof moet de balans tussen uitbreidingen van landbouwbedrijven en de natuurbelasting in evenwicht brengen door natuurherstel. Maar, het Nederlandse stikstofbeleid is in strijd met de Europese wetgeving.

'Hypotheek op de toekomst'

Vergunningen voor bijvoorbeeld extra stallen of nieuwe wegen werden al verstrekt voordat het effect van de maatregelen zichtbaar zijn. "Daarmee neem je in feite een hypotheek op de toekomst", zegt Johan Vollenbroek van de milieu-organisatie MOB.

Stikstof (ammoniak en stikstofoxiden) is schadelijk voor de natuur. Het zorgt namelijk voor teveel voeding, waardoor bepaalde planten sneller groeien en andere weggedrukt worden. Dit tast de biodiversiteit ernstig aan. Intensieve veehouderij, kolencentrales en het verkeer zijn hierbij de belangrijkste bronnen. 

Vliegveld Lelystad

In navolging van de uitspraak van het Europese Hof van november 2018, heeft de Raad van State nu gezegd dat de PAS-regeling niet meer gebruikt mag worden als basis voor uitbreidingen waarvan het effect op de natuur nog niet gerealiseerd is. Dit betekent voor boeren die al bedrijfsuitbreidingen hebben gedaan zonder dat de vergunning daarvoor al binnen was, nu geen gebruik meer mogen maken van die extra ruimte. Het gaat om een kleine drieduizend aanvragen.

Ook voor bouwprojecten zoals de uitbreiding van vliegveld Lelystad, verbreding van de A27 bij Amelisweerd en de A15 heeft het verregaande consequenties. Voorlopig moeten deze plannen in de ijskast. 

Dit betekent voor boeren die al bedrijfsuitbreidingen hebben gedaan zonder dat de vergunning daarvoor al binnen was, nu geen gebruik meer mogen maken van die extra ruimte. Het gaat om een kleine drieduizend aanvragen. Alex Adema van Boer en Natuur reageert op deze uitspraak:

Reactie Alex Datema van Boer en Natuur

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1