Binnenland

Tienduizenden modderkruipers gooien roet in natuurproject van Rijkswaterstaat

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienduizenden modderkruipers gooien roet in natuurproject van Rijkswaterstaat

Het was zo'n mooi idee: in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier' wilde Rijkswaterstaat ook extra ruimte voor de natuur creëren. Maar tienduizenden modderkruipers gooiden roet in het eten!

Naast twee maatregelen die zijn bedoeld om in de toekomst meer water te kunnen bergen (het verdiepen van de IJssel, en het aanleggen van een 'bypass', oftewel een kunstmatige zijrivier) was het plan om het Overijsselse uiterwaardengebied de Scherenwelle dynamischer te maken. In september begonnen de werkzaamheden: her en der werden bomen gesnoeid, riet werd afgeplagd, en een doodlopende, dichtgeslibde rivierarm zou weer in verbinding worden gebracht met de IJssel. Tot er een bijzondere diersoort de plannen in de war schopte. De grote modderkruiper om precies te zijn - een zeldzame, 30-centimeter-lange vissensoort die het liefst in bagger en slib leeft.

Unieke situatie

Aanvankelijk werd gedacht dat het om enkele exemplaren ging, die makkelijk zouden kunnen worden getransporteerd naar een andere plek. Maar, zo ontdekten ecologen van Isala Delta vorige week, in de Scherenwelle komen duizenden, zo niet tienduizenden grote modderkruipers voor - een unieke situatie in Nederland.

En dus veranderde 'Ruimte voor de Rivier' in 'Ruimte voor de Grote Modderkruiper'. Omgevingsmanager Peter Jesse van Rijkswaterstaat en ecologe Heleen Broier van Isala Delta gaan met Vroege Vogels op zoek naar de grote modderkruiper en vertellen welke gevolgen de vondst voor het project heeft.

Beluister de reportage van Vroege Vogels:

Ster advertentie
Ster advertentie