Binnenland
BNNVARA

De verwoestende effecten van de mens door de ogen van Arjan Dwarshuis

foto: Meulenhofffoto: Meulenhoff
  1. Nieuwschevron right
  2. De verwoestende effecten van de mens door de ogen van Arjan Dwarshuis

Zijn jongensdroom was om zoveel mogelijk vogels te zien. In 2016 begon vogelaar Arjan Dwarshuis aan zijn 'Big Year' en maakte hij die droom waar. Zijn reis werd meer dan die vervulling: het werd een missie. Dwarshuis vraagt aandacht voor de bescherming van vogels want één op de zeven vogels wordt met uitsterven bedreigd. Over zijn 'bevlogen jaar' vertelt hij in Vroege Vogels.

Op 1 januari 2016 was het zover, vogelaar Arjan Dwarshuis ging van start met zijn Big Year. Een jaar lang reisde hij de wereld over. In 366 dagen tijd wist hij 6852 vogelsoorten te zien. Maar dat was niet het enige wat hij zag. In zijn boek Een bevlogen jaar laat hij de verwoestende effecten van de mens zien op de natuur, maar ook de hoopgevende verhalen van lokale natuurbeschermers.

Het hoopgevende verhaal van de Jocotoco Foundation

Een van die hoopgevende verhalen is de geschiedenis van de Jocotoco Foundation. Dat gaat terug naar 1997, tijdens een expeditie naar de afgelegen Tapichalaca bergrug, in het grensgebied met Peru. De beroemde ornitholoog dr. Robert Ridgely ontdekte tijdens een expeditie een voor hem onbekende vogelzang, een luid ‘'woo...woo-woohoo!' Na lang zoeken vonden ze de bron van het geluid.

Het kwam van een spectaculaire, 24 centimeter grote, grijsbruine antpitta, met een zwarte kop, witte keel en een unieke witte vlek aan de snavelbasis. Direct wisten ze dat ze naar een nog onbeschreven soort keken, want er was geen enkele vogel die ook maar in de verste verte op deze vogel leek. Ze vernoemden hem naar dr. Ridgely zelf, Grallaria ridgelyi. Lokale boeren kenden de vogel al als de 'Jocotoco', refererend aan zijn kenmerkende geluid.

Tegengaan ontbossing en stroperij

De Jocotoco Antpitta is zeer zeldzaam en door ontbossing verdween zijn leefgebied in alarmerend tempo. Een jaar later werd de Jocotoco Foundation opgericht, om de laatst overgebleven habitat van de antpitta te beschermen. Sindsdien heeft deze stichting nog twaalf reservaten door heel Ecuador aangekocht. Bij alle reservaten zijn ecolodges aangelegd, waarbij de opbrengst van ecotoerisme wordt gebruikt om nieuwe grond aan te kopen.

Het belangrijkste volgens Dwarshuis is dat de organisatie samenwerkt met de lokale bevolking: het personeel en de gidsen zijn allemaal afkomstig uit de omliggende lokale gemeenschappen. Op die manier wordt er een draagvlak voor natuurbescherming gecreëerd en worden ontbossing en stroperij tegengegaan.

Het bevlogen jaar van Arjan Dwarshuis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie