appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze koe redt de landbouw op zompige grond

Vroege Vogels/hbrummelhuis
zondag 28 april 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De terugkeer van de blaarkop is nabij. Bij het Kennis Transfer Centrum in Zegveld doen ze onderzoek naar de nodige veranderingen die gaan plaatsvinden in de veenweidegebieden. Met de veranderingen in zicht zou deze robuuste koe zou weleens de redder kunnen worden van de natte veenweidegebieden. Maar, wat maakt de blaarkop zo geschikt? Daarover gaat het in Vroege Vogels.

[AUDIO]

De blaarkop is een oud-Nederlands runderras dat al sinds de late Middeleeuwen beschreven wordt. De koe werd door zijn karakteristieke eigenschappen al snel geliefd en veel gebruikt bij veetelers. De robuuste koe is zowel een melk-als vleeskoe, is in staat ook moeilijke grassen te verteren, kan natuurlijk afkalveren en doet het prima op vochtige weidegrond. Kortom ideaal voor het Nederlandse landschap.

Zeldzame huisdiersoort

Maar, van de oud-Hollandse Groninger blaarkop waren er nog maar weinig over in Nederland. Door de intensivering van de veeteelt kwam de focus te liggen op melkproductie. Daarom werd de blaarkop langzaam vervangen door de hiervoor gefokte Holstein-Friesian koe; de bekende zwart-witte koe van de melkpakken. De blaarkop werd steeds zeldzamer in de weidegebieden en wordt momenteel zelfs gerekend tot een zeldzame huisdiersoort.

Moeilijke grassoorten en zompige grond

Nu lijkt daar misschien verandering in te komen. Door de huidige kunstmatige lage waterstand in de veenweidegebieden klinkt deze elk jaar met een centimeter in. Hierdoor zakt het land weg maar laat het veen ook veel CO2 los. Slechts nieuws voor weidevogels als de grutto die niet meer bij de wormen kunnen.

Nu is het van belang om de veengebieden weer nat te maken. Dit betekent alleen wel dat er plaats gemaakt wordt voor moeilijke grassoorten en zompige grond. Niet geschikt voor de Holstein-Friesian maar ideaal voor een meer robuustere koe: de blaarkop. Aan de blaarkop zullen de boeren wel even moeten wennen: het is een onwijs eigenwijze koe.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1