appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Modder in je boxershort

Pixabay
zondag 14 april 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Modder in je boxershort en insecten in je slipje: niet een ideale gedachte. Maar, wel wat onderzoeksters Maaike van Agtmaal en Carmen Versteeg betreft. Door het ingraven van een onderbroek kan de kwaliteit van de bodem worden gemeten. In januari begroef Menno Bentveld in Vroege Vogels twee paar shorts. Wat is daarvan over?

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zoek naar twee begraven onderbroeken

Van Agtmaal en Versteeg doen onderzoek naar de bodemactiviteit bij veehouders en boomtelers in het Groene Woud in Brabant. De onderbroeken werden op een diepte van 10 centimeter begraven in jong grasland, oud grasland en in bouwland. Vervolgens werden ze enkele maanden later uit de bodem gehaald. En, wat denk je? De bodem had de onderbroek vrijwel helemaal opgepeuzeld: slechts een stringetje was ervan over.

Onderbroeken in de grond

Je eigen onderbroek begraven klinkt natuurlijk gek. Onderbroeken horen niet in de grond. Toch levert het wel nuttige informatie op. Doordat het in de zomer zo droog is geweest, verwachtten de onderzoekers weinig afbraak. Vocht is namelijk heel belangrijk voor het bodemleven. Maar, met de proef in het Groene Woud is volgens de onderzoekers duidelijk geworden dat de activiteit van het bodemleven hoog was, zelfs na de droogte.

En hoe staat het met de onderbroeken bij het Naardermeer? Mocht het zo zijn dat Menno alleen een paar draden terugvindt, is het goed met de bodem gesteld. Vindt hij de onderbroek terug zoals hij hem heeft achtergelaten? Dan is de bodem daar niet zo levendig meer. Het verlossende antwoord hoor je in deze reportage!

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1