Binnenland
NOS

Oppassen dat 'vervuiler betaalt' niet omslaat in 'vervuiler verhuist'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppassen dat 'vervuiler betaalt' niet omslaat in 'vervuiler verhuist'

Het was een spannende dag voor de coalitie, de doorrekening van de klimaatplannen werd bekendgemaakt. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende dat de huidige plannen zeer waarschijnlijk niet genoeg zijn om de doelstellingen te halen, maar toch zijn experts positief.

De doorrekeningen van het klimaatakkoord

In Met het Oog op Morgen vertelt klimaatdeskundige Leo Meyer dat hij erg hoopvol is door de plannen. Hij is zeer te spreken over het Planbureau voor de Leefomgeving dat grondig werk heeft verricht en met een realistische inschatting is gekomen.

Hoewel de huidige plannen niet genoeg zijn, waardeert Meyer het snelle besluit van het kabinet om met een CO2-heffing te komen voor bedrijven. Al is het afwachten hoe die eruit gaan zien. "Als de CO2-belasting heel weinig is dan kunnen bedrijven blijven uitstoten. Dan krijg je niet de vervuiler betaalt, maar de betaler vervuilt. Als de belasting heel erg hoog wordt vertrekken bedrijven naar het buitenland of gaan ze failliet. Dan is het de vervuiler verhuist."

Kosten

Klimaatdeskundige Meyer is vooral ook verrast door de meevallende geschatte kosten van de energietransitie. "Vorig jaar schatte het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat de kosten zouden uitkomen op vier miljard euro per jaar en nu is het nog maar minder dan twee miljard."

Maar we moeten niet te vroeg juichen, zegt Meyer. Hij refereert daarbij aan een uitspraak van oud-PvdA fractievoorzitter Diederik Samson. Die noemde de transitie ooit de verbouwing van Nederland. "Als je ooit een huis hebt verbouwd weet je dat het altijd langer duurt dan je denkt en ook altijd duurder wordt." Het Planbureau heeft daarom ook onzekerheidsmarges ingebouwd, omdat er veel afhangt van hoe de maatregelen worden doorgevoerd.

Het kabinet moet ook rekening houden met een aantal onverwachte tegenvallers, zegt Leo Meyer. "Dit is nog nooit eerder gedaan in onze maatschappij. De netten moeten bijvoorbeeld worden verzwaard, omdat ze al die nieuwe zonne-energie niet aankunnen. Er kunnen talloze problemen opduiken wat betreft de ruimtelijke ordening." Meyer ziet het als een toekomstig proces van vallen en opstaan.

Samenwerken

In veel branches is ook nog veel te winnen wat betreft het reduceren van broeikasgassen. Zo ziet het voormalig lid van het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN dat er veel te winnen valt in de landbouw en de chemische industrie.

Zo moet er worden begonnen met sectoroverschrijdend werken. De twee sectoren zijn een goede aanvulling op elkaar en kunnen tientallen megatonnen broeikasgassen worden bespaard.

Ster advertentie
Ster advertentie