appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Adnan Tekin verkozen tot Groenste Politicus 2018

Vroege Vogels
zondag 10 maart 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De Groenste Politicus van 2018 is Adnan Tekin. Dit maakte Natuurmonumenten zojuist bekend bij Vroege Vogels op NPO Radio 1. De jury roemde de PvdA-gedeputeerde van Noord-Holland om zijn politieke behendigheid en zijn onverwachte, maar inspirerende en volhardende inzet voor natuur en landschap.

Hij relatief nieuw is in de groene politiek maar Tekin boekte het afgelopen jaar meerdere successen. Dat deed hij o.a. voor de bescherming van stiltegebieden en landschapselementen, de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland en biodiversiteitsherstel in Noord-Holland.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een groen hart

Als echte 'stadsjongen' kreeg Tekin twee jaar geleden de portefeuille natuur in zijn schoot geworpen. Sindsdien ontwikkelde hij zich tot een ware bondgenoot van natuur en landschap. De jury is onder de indruk van Tekin's politieke talent en ziet hem dan ook als een groene belofte voor de toekomst.

"Adnan Tekin laat zien dat je geen groene achtergrond hoeft te hebben om een groen hart te ontwikkelen", verklaart Marc van den Tweel, juryvoorzitter en directeur Natuurmonumenten. "We hopen dat de groene zetel hem zal inspireren om groene belangen altijd mee te laten wegen, ook op de lastige dossiers."

Natuur en provinciale bondgenoten

Ook de andere twee finalisten, Statenleden Hagar Roijackers van GroenLinks Brabant en Annemieke Wissink-Berkers van de PvdA Overijssel, werden geprezen om hun onvermoeibare en succesvolle inzet voor natuur en landschap in de provincie. "De natuur heeft provinciale bondgenoten als Hagar Roijackers, Annemieke Wissink-Berker en Adnan Tekin keihard nodig", aldus Van den Tweel.

Van den Tweel: "Veel mensen realiseren zich niet dat de provincies tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom hebben we er ditmaal, aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen, voor gekozen om de verkiezing van de Groenste Politicus specifiek te richten op de provincies."

Levendig debat

Natuurmonumenten organiseerde de Groenste Politicus verkiezing dit jaar voor de elfde keer. Van den Tweel: "Een bijzonder jaar. De verkiezingen lieten zien dat provinciale politiek leeft bij mensen. De betrokkenheid was groot: op sociale media was er een levendig debat tussen voor- en tegenstanders van de genomineerde politici. Als jury hebben we daar met genoegen naar gekeken."

Van den Tweel: "Het laat zien hoe groot de betrokkenheid van mensen is bij natuur en landschap. Mensen willen zien dat groen leiderschap beloond wordt. We hopen natuurlijk dat de kiezers dit bij de Provinciale Staten verkiezingen ook weer laten zien."

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars waren Hugo Polderman, Tweede Kamerlid SP (2008), Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA (2009), Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid PvdD (2010), Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66 (2011), Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks (2011), Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA (2011), Stientje Van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66 (2012), Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP (2013),  Johan van den Hout, SP gedeputeerde Noord-Brabant (2014), Marianne Thieme, Tweede Kamerlid PvdD (2015) en Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks (2016). Vorig jaar ging de felbegeerde titel naar twee politici: Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie en Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër D66.

Verkiezing

De groene stembus was vorige maand gedurende twee weken geopend. Het publiek had de keuze uit tien genomineerden, stuk voor stuk provinciale politici die zich het afgelopen jaar met hart en ziel hebben ingezet voor natuur en landschap.

Daarna was de vakjury aan zet, bestaande uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw). De Groenste Politicus 2018 werd bekend gemaakt tijdens de live-uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op zondag 10 maart (tussen 7 en 10 uur op NPO Radio1). 

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1