appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Allemaal naar de klimaatmars: 'Klimaatverandering is een collectief probleem'

ANP
zondag 10 maart 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Vandaag wordt de klimaatmars georganiseerd in Amsterdam. Om zo op te komen voor een eerlijk klimaatbeleid; voor een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Want: het klimaat wacht niet. "Het is een collectief probleem en we kunnen het alleen samen aanpakken", zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie in Vroege Vogels. "De overheid moet er de leiding in nemen."

De klimaatmars

Milieudefensie, de FNVOxfam NovibGreenpeaceDeGoedeZaak, en de Woonbond organiseren de Klimaatmars. Waarom? Omdat het volgens hen tijd wordt voor eerlijke oplossingen, een veilige toekomst en concrete afspraken. Milieudefensie schrijft: "Wij zijn klaar met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken. Wij zijn voor een eerlijke verdeling van de lasten en lusten, voor 'de vervuiler betaalt', voor een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woon en voor een toekomst met echte, groene banen."

Breed draagvlak in de samenleving

Directeur van Milieudefensie Donald Pols: "Als je kijkt naar de politiek dan hoor je alle politici roepen, vooral van de coalitiepartijen 'wij laten een ambitieus klimaatbeleid afhangen van draagvlak.' En volgens de rechtse politici is er geen draagvlak. En vandaag gaan we laten zien dat er een breed draagvlak is in de Nederlandse samenleving voor een ambitieus klimaatbeleid."

"Klimaatverandering is een collectief probleem", zegt Pols, "daarom moet iedereen in actie komen. We kunnen het alleen samen aanpakken en de overheid moet daar de leiding in nemen. Maar het begint bij klimaatambitie. Draagvlak begint natuurlijk met je stem laten horen en laten zien dat Nederland klimaatbeleid en ambitie belangrijk vindt. Ook kijken grote bedrijven naar wat er hier gebeurt en zij passen zich aan naar wat Nederlandse bevolking wil."

Hemwegcentrale

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de Hemweg kolencentrale wordt gesloten. Pols: "Dat is heel goed nieuws. En dat zullen we vandaag ook vieren. Dat laat ook zien hoe belangrijk maatschappelijke actie is om te komen tot een ambitieus klimaatbeleid."

Kleed je warm aan, bereid je voor op regen want de mars begint in druilerig weer. Menno Bentveld neemt zijn parapluutje mee, even als alle andere marslopers hopelijk. Volgens Donald Pols, directeur van Milieudefensie, "zijn er zoveel mensen als er zijn, uiteindelijk. Dat hangt ook wel af van het weer. Maar er hebben zich al 15 duizend mensen zich gemeld via onze Facebookpagina. 40 duizend mensen hebben zich geïnteresseerd getoond."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1