Binnenland

Oesters slurpen kan weer

foto: Japanse oester, fotograaf carpiefoto: Japanse oester, fotograaf carpie
  1. Nieuwschevron right
  2. Oesters slurpen kan weer

Vandaag is het oesterseizoen, dat loopt tot en met april, officieel afgetrapt door de Nederlandse Oestervereniging. Jaarlijks worden volgens de vereniging circa 1 miljoen Zeeuwse platte oesters aangevoerd en tussen de 20 en 35 miljoen Zeeuwse kromme oesters. Gemiddeld zijn de oesters goed voor een omzet van 5 miljoen euro. De verwachting is wel dat de aanvoer van oesters de komende jaren afneemt.

Virussen, predatoren, parasieten en bacteriƫn zorgen voor grootschalige sterfte onder de oesterpopulaties. De afname komt onder andere door het gecombineerde effect van het, overigens voor mensen ongevaarlijke, oesterherpesvirus en de oesterboorder, die grote sterfte onder de kromme oesters veroorzaakt.

Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland proberen in samenwerking met de kwekers de oestersterfte terug te dringen. Daarvoor sloegen de partijen eerder dit jaar al de handen ineen. Lees hier wat er nog meer mis ging met de oesters.

Giftige stof

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbood in juni nog de handel in de schelpdieren, nadat in het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde de giftige stof tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen. Het ging om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid. Eind juli besloot de NVWA naar aanleiding van de uitkomst van metingen de handel in mosselen en oesters weer vrij te geven. Uit metingen bleek dat mosselen en oesters uit de hele Oosterschelde weer veilig konden worden gegeten. De NVWA zegt de Nederlandse visgebieden scherp in de gaten te blijven houden.

Oester- en mosselbanken

Oorspronkelijk bedekten mosselen en platte oesters een vijfde van de Noordzee, maar door zware visserij en ziektes zijn deze schelpdieren vrijwel volledig verdwenen. Dat heeft gevolgen voor de natuur, want mossel- en oesterbanken zijn een grote voedingsbodem voor het leven in en boven zee.


Fotograaf: bengeltje, Vroege Vogels

Bron: ANP en Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie