appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Insecten verdwijnen met huidig afnametempo binnen een eeuw

ANP
woensdag 13 februari 2019 | NOS | Redactie

Het aantal insectensoorten neemt wereldwijd razendsnel af, blijkt uit deze week verschenen onderzoek. Reden voor minister Carola Schouten van Landbouw om in een Kamerbrief te pleiten voor een onderzoek naar de toestand van insecten in de agrarische sector. Hoogleraar plantenecologie Hans de Kroon hoopt dat het tij nog gekeerd kan worden, vertelt hij in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

De verontrustende cijfers komen voor De Kroon niet als een verrassing. Uit een eigen onderzoek in Duitse natuurgebieden ontdekte hij dat er een insectenafname van 5 à 6 procent per jaar bestaat. The Guardian berekende dat met het huidige tempo er over 100 jaar helemaal geen insecten meer bestaan.

Hoewel insecten niet een hoge aaibaarheidsfactor hebben, denkt De Kroon dat de mens voldoende beseft dat insecten hard nodig zijn voor bestuiving, de voedselketen en om dood materiaal in de bodem af te breken.

Zonder insecten word je niet meer wakker van vogelgeluiden

Hans de Kroon, hoogleraar plantenecologie

En niet onbelangrijk: de insecten zijn nodig voor ons nationale icoon: de veldleeuwerik. "In de jaren 50 vond je op elke vierkante kilometer wel een veldleeuwerik. Daar is nu nog maar 5 procent van over. Zonder insecten word je niet meer wakker van vogelgeluiden op een zwoele zomerochtend."

"Het gaat niet om een paar zeldzame soorten, maar ook algemene soorten. Er is dus alle reden tot onrust", aldus De Kroon. De oorzaken? De grootschalige landbouw met gebruik van pesticiden, hoe we onze steden inrichten en de klimaatverandering.

Tij keren

Toch heeft de ecoloog goede hoop voor de toekomst. "Er is geen zelf respecterende gemeente meer die zich niet inzet voor bloemrijke bermen", aldus De Kroon. Ook verwacht hij van het ministerie van Landbouw maatregelen om de biodiversiteit te herstellen.

En dan is het slechts een kwestie van tijd. Kroon: "Insecten kunnen zich met gunstige omstandigheden enorm snel reproduceren." Het tij valt dus nog te keren, maar het is volgens hem wel 'alle hens aan dek'.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1