appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Heb jij dappere of bange koolmezen in de tuin?

Vroege Vogels
zondag 10 februari 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Heb jij bange of dappere koolmezen in de tuin? Evolutiebiologen van Naturalis in Leiden willen dat weten. Gelukkig vertellen ze er ook bij hoe je dat kunt bepalen.

Bange of dappere koolmezen

Enge vetbol

Voor het project EvoScope wordt je gevraagd twee vetbollen op te hangen in de tuin: één met, en één zonder een vreemd object eronder. (Wat dat object is, dat mag u zelf bepalen). Vervolgens moet u turven hoeveel koolmezen op de ene en hoeveel op de andere vetbol afkomen.

De hypothese: misschien zijn mezen in de stad door de evolutie inmiddels wat dapperder geworden dan mezen op het platteland. In de stad zou je dus relatief vaker mezen op de 'enge vetbol' kunnen zien dan in het buitengebied. Of niet natuurlijk. 

Stadse evolutie

Het onderzoek is onderdeel van het bredere project EvoScope, om de evolutie in de stad te onderzoeken. Behalve mezen, worden ook kauwtjes, slakken en paardebloemen onderzocht. Meer informatie staat op de site van EvoScope.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1