Binnenland
BNNVARA

Dode en verzwakte zeekoeten langs de kust

foto: Vroege Vogels/AnnaToosvandenHeuvelfoto: Vroege Vogels/AnnaToosvandenHeuvel
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode en verzwakte zeekoeten langs de kust

Dode en verzwakte zeekoeten spoelen aan langs de kust. Sommigen wijzen naar het ongeluk met de MSC Zoë, het containerschip kort geleden een flink deel van zijn lading in de Noordzee verloor. Of komt het doordat er veel zeekoeten in onze omgeving zijn en er daarom in absolute aantallen ook meer dieren dood gaan? Kortom: wat is er aan de hand? Daarover praat Hetty Sinnema van de Fugelhelling in Vroege Vogels.

Dode zeekoeten spoelen aan

Met uitzondering van de broedtijd komen zeekoeten nooit op het land. Ze blijven hun hele leven op zee. De zeekoet is bestand tegen flinke kou, het zoute zeewater en kan goed duiken. En dat goede duiken is natuurlijk heel handig, want onder water zoekt de zeekoet naar voedsel; vis, kreeftjes en andere ongewervelden. In Nederland is de zeekoet pas later in de herfst te verwachten, in oktober tot april.

Vermagerde vogels

In de Fugelpits in Moddergat en onder andere in de Fugelhelling in Ureterp zijn al tientallen verzwakte vogels binnengebracht. Daarvan heeft een groot deel het niet gehaald. "Het zijn stuk voor stuk erg vermagerde dieren", zegt verzorger Hetty Sinnema.

Een deel van de dode dieren is naar het Dutch Wildlife Health Center in Utrecht gebracht, naar Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad en naar Wageningen Marine Research in Den Helder. Vooralsnog hebben die geen aanwijzingen gevonden dat er een specifiek probleem speelt bij deze dieren, anders dan dat ze erg vermagerd zijn; laat staan dat het iets met de lading van het containerschip te maken zou hebben.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie