appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Maak van jouw zondagse boswandeling een speurtocht met een luchtje

Vroege Vogels
zondag 2 december 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Meer leren over dierensporen? Dan is de net uitgekomen Veldgids Uitwerpselen helemaal iets voor jou. Want, met voetafdrukken alleen kom je er niet. Er staan zoeksleutels in en veel afbeeldingen waarmee de meeste drollen en keutels vrij gemakkelijk te determineren zijn. Vroege Vogels ging op pad met de schrijver, Jeroen Kloppenberg.

Een veldgids met een luchtje

Kenmerken

In het wild zijn talloze sporten te ontdekken met ieder een eigen verhaal. Maak van je wandeling een speurtocht. Met de veldgids op zak kom je achter allerlei weetjes van de natuur om je heen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de keutels van roofdieren.

De keutels van roofdiertjes zijn vaak grijs of zwart en gedraaid met aan het eind een lange punt. En, ze bevatten uiteraard veel haren. De vorm is erg variabel, afhankelijk van het voedselaanbod. Bovendien kunnen ze stevig ruiken. Ze dienen dan ook vaak als geurtaal en worden dan op goed zichtbare plekjes als heuveltjes, boomstronken en soms midden op het pad gedeponeerd.

Soms worden de keutels zelfs gemarkeerd met urine. Vooral de vos maakt hier goed gebruik van. Als een vos in het hol van een das wil gaan wonen, dan deponeert hij doodleuk zijn keutels, besprenkeld met urine voor de ingang van de dassenburcht. Deze stank is voor de das te gortig en hij ruimt het veld zodat de vos zijn intrek in de dassenburcht kan nemen.

Knaagdieren

De uitwerpselen van knaagdieren en reeën kun je ook goed herkennen. Die zijn vaak cilindrisch of rond. Konijnenkeutels heb je vast ook wel eens in getrapt. Die zijn ongeveer 14 mm groot en ovaal. Meestal vind je alleen de droge vezelrijke poepjes, maar soms kom je vochtige, donkere keutels tegen. Deze natte poepjes worden normaal nog een keer ter vertering opgegeten.

Hazenkeutels zijn wat groter dan die van een konijn en je treft die ook meer aan in open terrein. Ze zijn ook wat meer afgeplat. Een eekhoorntje maakt nog kleinere keuteltjes en die zijn volkomen rond. In de winter zijn de keutels van een haas, konijn of eekhoorn lichter van kleur dan in de zomer, omdat de dieren dan veel sappig voedsel eten

Doe ook de Vroege Vogels Vieze Vragen quiz!

 

Lees meer

De Veldgids Uitwerpselen is een uitgave van Weylin Tracking.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1