appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Geen schaduw voor koeien is een drama

Vroege Vogels
zondag 2 december 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het is moeilijk voor te stellen, maar een paar maanden geleden stonden de zweetdruppels ons nader dan het gebibber. Ook voor dieren was de zomerhitte geen pretje. Zo stonden koeien te puffen in de verschrikkelijk hete zon. Waar vroeger in weilanden grote bomen en heggen aanwezig waren om te schuilen, zien we nu kale grasvlaktes. Daar moet verandering inkomen. In Vroege Vogels trapt Thomas Slobbe van Stichting wAarde daarom de wintereditie af van 'Bomen voor Koeien'.

Duizenden bomen voor koeien

Geen plek om te schuilen

Op de kale grasvlakte is er geen plek voor vee om te schuilen voor hitte of striemende regen. Daar wil Thomas Slobbe verandering in brengen met 'Bomen voor Koeien'. Het doel van de campagne is het realiseren van een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden.

Eerder al sloegen stichting wAarde, LandschappenNL en Vroege Vogels de handen ineen om bomen te planten. In 2000 zijn er ruim 100.000 bomen aangeplant in weilanden. "De koeien op de hete, kale vlakten waren gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Slobbe. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."

Bomen voor koeien wintereditie

Want er komt een wintereditie! Het plantseizoen is namelijk begonnen. Overal in Nederland, op en langs de weilanden waar in het voorjaar de koeien, paarden en schapen zullen grazen, gaat de spade nu de grond in. Slobbe: "In totaal kunnen we nu al 7.500 boompjes planten. Fantastisch vind ik dat."

Slobbe: "Moet je je voorstellen, over een paar jaar, is het allemaal groot. En dan zijn er 7.500 plekken waar dan die koeien, paarden of schapen in de schaduw kunnen staan. Eigenlijk willen we, dat zou ik het leukst vinden, bij de tienduizend boompjes of certificaten komen. Dat is ons doel, wat we hopen."

Een prachtig sinterklaascadeau

En nu kan je ook nog je slag slaan voor een origineel sinterklaascadeau. Een certificaat kan je op de website aanschaffen voor 10 euro. Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk.

Er gelden wel een aantal regels. Zo moeten de bomen en struiken van inheemse herkomst zijn, het moet passen in het landschap en er per locatie een goede balans moet zijn tussen het aantal boompjes en het aantal koeien. Wil je ook meehelpen? Kijk dan op de site van Vroege Vogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1