appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Beschermde Canadese gans wordt toch bejaagd

Vroege Vogels
zondag 4 november 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De Canadese gans is vogelvrij. De Raad van State heeft besloten dat de Canadese gans in de provincie Zuid-Holland mag worden bejaagd tot er niet één broedende gans meer te vinden is. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) is erg teleurgesteld dat het hoger beroep ongegrond is verklaard. Daarover vertelt Susanne Kuijpers in Vroege Vogels.

Canadese gans vogelvrij

Schade aan de landbouw

De ontheffing was door de provincie verleend vanwege de schade die de vogels veroorzaken in de landbouw. "Vreemd genoeg was het feit dat de Canadese gans van oorsprong een exoot is helemaal geen argument", reageert Susanne Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie.

Kuijpers: "De Raad erkent dat ook de Canadese gans inmiddels gewoon een beschermde vogel is. Maar, dat die in het geval van schade aan de landbouw bestreden mag worden. In dit geval zelfs tot de minimale stand, en dat is nul."

Vreemd genoeg was het feit dat de Canadese gans van oorsprong een exoot is helemaal geen argument

Susanne Kuijpers

Toestemming om te doden

De ganzen eten gras en andere gewassen op. Daarom wil de Provincie Zuid-Holland de aantallen ganzen die hier broeden terugdringen. Dus hebben jagers toestemming gekregen voor het doden van de ganzen en het bewerken van de eieren. De wetgeving op het gebied van natuur biedt mogelijkheden om beschermde vogels af te schieten om daarmee landbouwschade terug te dringen, maar alleen als aan een aantal voorwaarden voldaan wordt.

Zo moet duidelijk zijn dat de landbouwschade niet op een andere manier dan afschot kan worden teruggedrongen. Maar ook dat de gunstige staat van instandhouding van een soort niet in gevaar komt. Aan deze laatste voorwaarde wordt met het afschotplan waar de provincie mee ingestemd heeft volgens de NMZH niet voldaan.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1