Binnenland
BNNVARA

Wolvengehuil imiteren op de Veluwe

foto: Fotograaf: Henny Radstaakfoto: Fotograaf: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolvengehuil imiteren op de Veluwe

Aan de hand van waarnemingen en de vondst van sporen en uitwerpselen is vastgesteld dat er een wolvin op de Veluwe loopt. Het lijkt er op dat de wolvin zich er wel thuis voelt en zich gaat vestigen op de Veluwe. Vroege Vogels gaat met Mirte Kruit en Jeroen Kloppenburg van Wolven in Nederland speuren naar sporen en geluiden van de Veluwse wolvin. Kruit kan op een bijzondere manier een wolf traceren: door het wolvengehuil te imiteren en een reactie uit te lokken.

Op zoek naar de wolvin op de Veluwe - deel 1

Op zoek naar de wolvin op de Veluwe - deel 2

Van definitieve vestiging is pas sprake als een wolf zes maanden zich in hetzelfde gebied ophoudt. Op dit moment worden bijna dagelijks keutels gevonden van wolven op de Veluwe. Als een wolf echt een territorium aan het bezetten is, gaat het dier het gebied markeren door keutels op kruisingen van zandpaden te leggen. Na de vondst van de keutels zijn in het gebied camera's geplaatst en zijn er beelden van de wolf gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Wolf op de Veluwe. Vastgelegd door een cameraval, geplaatst door vrijwilligers van Wolven in Nederland in samenwerking met Staatsbosbeheer

Keutels teken van vaste woonplek

In de zomer werden al keutels van de wolvin gevonden. Dat is volgens Wolven in Nederland een duidelijk teken dat een wolf een territorium aan het afbakenen is. Op de Veluwe gaat het, zo blijkt na DNA-onderzoek van de keutels, om een wolvin die afkomstig is uit een roedel uit de deelstaat Brandenburg, Oost-Duitsland. Eerder dit jaar heeft het dier rondgelopen in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel. Of het dier dat op de cameraval is vastgelegd dezelfde is, is niet zeker.

Draaiboeken nog niet klaar voor komst wolf

Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Hierin wordt onder meer geregeld wanneer boeren een schadevergoeding krijgen als een wolf hun dieren opeet. Nederland had al een wolvenplan. Dat verscheen voor de eerste wolf in Nederland werd gespot. Nu duiken er steeds vaker wolven op, die ook schapen aanvallen. Daarom is deze zomer besloten dat er snel een nieuwe versie van het plan moest komen met daarin onder andere afspraken over schade die de wolf veroorzaakt.

Wolfwerende maatregelen

In landen als Duitsland, Kroatië en Zweden moeten boeren wolfwerende maatregelen nemen als ze in een wolvengebied wonen. Als ze dan toch schade lijden, wordt dat vergoed. Boeren die geen maatregelen nemen terwijl ze weten dat ze in een vastgesteld wolvengebied wonen, krijgen niks als een wolf hun dieren doodt. “Als we het in Nederland ook zo doen hoeft het allemaal niet zo lang te duren”, aldus een woordvoerder van Wolven in Nederland.

De vraag is nu wat de wolvin op de Veluwe gaat doen. Ze zal ze op zoek gaan naar een mannetje? En waar gaat ze straks haar eventuele welpen werpen?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie