Binnenland
BNNVARA

Ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon droomt van Almere

foto: Redmond O'Hanlon - Fotograaf Fjodor-Buisfoto: Redmond O'Hanlon - Fotograaf Fjodor-Buis
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon droomt van Almere

De Britse ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon woonde drie jaar lang in Almere op uitnodiging van de gemeente. Vanaf zijn balkon met uitzicht op een prachtig stuk natuur, beschrijft hij vol verwondering wat hij daar heeft ontdekt. In Vroege Vogels keert hij terug naar de stad waarvan hij is gaan houden en nog steeds over droomt.

Verslaggever Merlijn Schneiders trekt met Redmond O’Hanlon, diens vriendin Marijn Wijnands en de Almeerse natuurgids Sander Aldershof door het natuurgebied waar hij voor het eerst kennis maakte met het groene Almere.

Almere door de ogen van Redmond (twee delen)

Redmond O’Hanlon is vooral bekend van zijn reisboeken als Naar het hart van Borneo, Tussen Orinoco en Amazone en Congo. Voor de VPRO maakte hij twee tv-series Beagle: In het kielzog van Darwin en O´Hanlons Helden. Daarnaast is hij een groot kenner van het werk van Charles Darwin. Bij zijn reizen in Borneo, het Amazonegebied en in Congo speelde het gedachtegoed van Darwin altijd een grote rol.

De groene stad

Van die verre gebieden naar Almere lijkt een grote stap, maar Redmond O’Hanlon weet ook hier iets interessants te vinden. Het leverde zelfs een boek op: De groene stad. Alles wat hij in zijn driejarig verblijf in Almere heeft ontdekt, beschrijft hij met zijn bekende Engelse gevoel voor humor.

Quote

I still dream about Almere

Redmond O’Hanlon

Nieuwe natuur

Hij schrijft over mammoeten, reuzenneushoorns en holenberen, over scheepswrakken op de Zuiderzee en het aanplanten van duizenden bomen in de beginjaren van Almere. Hij verhaalt over de nieuwe natuur in de Oostvaardersplassen en over de plannen om van Almere een groene stad te maken, iets wat in O’Hanlons ogen al voor een heel groot deel gerealiseerd is. Het was voor hem een fantastische tijd: "I still dream about Almere".

Natuur rond Nobelhorst

De woning waar Redmond O'Hanlon in verbleef stond in de nieuwbouwwijk Nobelhorst. Vandaar uit liep de Brit dagelijks naar het nabij gelegen natuurgebied. Daar ontdekte hij tot zijn grote verbazing een scala aan natuurschatten: van ree tot ijsvogel, van zeearend tot bever.

Favoriet Knardijk

Redmond O'Hanlon reed minstens twee keer per week naar de Oostvaardersplassen via de Knardijk en nestelde zich in een van de vele vogelhutten in het gebied. Hoogtepunten daar waren de slobeenden, nonnetjes en zaagbekken, maar zijn "all time favorit" is de kluut. Daar waar hij ze maar sporadisch zag in zijn geboorteland, strijken ze hier in grote getallen neer op de Oostvaardersplassen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie