Binnenland
BNNVARA

Waarom je deze natuurfilm niet mag missen

foto: Ruben Smit Productionsfoto: Ruben Smit Productions
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je deze natuurfilm niet mag missen

De nieuwe film WAD van Ruben Smit (maker van De nieuwe wildernis) gaat op 1 oktober in première. Subtitel van de film: 'Overleven op de grens van water en land' en dat is ook precies wat je ziet. Maar naast de prachtige en aangrijpende beelden is ook het geluid van groot belang bij de natuurfilm. Daarover vertelt geluidsman Olivier Nijs in Vroege Vogels.

Ruben Smit over zijn nieuwe film WAD

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het waddengebied in al zijn schoonheid

March of the Pinguins en Planet Earth, maak plaats voor een prachtige natuurfilm van Nederlandse bodem. Heftige beelden vol strijd om het bestaan, maar ook veel schoonheid: dat is wat je te wachten staat bij WAD. Het wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten dit unieke Nederlandse natuurgebied zien en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als boven water en in elk jaargetijde.

Bij sommige beelden zal je je afvragen 'is dit echt Nederland?!' De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen namelijk eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling. Het is een film die dit natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopische kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond.

Geluiden zijn van groot belang

Olivier Nijs over de bijzondere geluiden in natuurfilm WAD

Maar naast de beelden zijn de geluiden van groot belang bij een natuurfilm. Olivier Nijs is verantwoordelijk voor deze mega klus. Nijs is een talent in het neerzetten van een sfeer door middel van geluid, zo laat hij je in WAD horen hoe helmgras in de wind klinkt, een najaarsstorm op Zwarte Haan (aan de Friese kust) en het pruttelende wad.

Hij nam 40 geluiden van zand op en zelfs 70 geluiden van de zee. Daarnaast wist hij baltsende eidereenden in geluid vast te leggen, een lepelaarkolonie en vele andere wadbewoners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie