Binnenland

Zware metalen bedreigen vleermuizen

foto: Foto: Bernadette van Noort, Vroege Vogelsfoto: Foto: Bernadette van Noort, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware metalen bedreigen vleermuizen

Als fanatieke muggenvangers krijgen vleermuizen toxische concentraties van lood en andere zware metalen in hun lichaam, met dramatische gevolgen. Dat blijkt uit een recente Britse studie.

Wat maakt vleermuizen zo kwetsbaar voor metaalvergiftiging? Voor hun grootte zijn vleermuizen lang levende soorten. Meer tijd dus om zware metalen op te stapelen. Ze hebben daarnaast ook een hoog metabolisme door het vliegen en moeten elke dag tot hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel opnemen. Opnieuw heel veel inname van mogelijk vergiftigd voedsel. Bij het overwinteren teren ze in op hun vetreserves, waar de zware metalen zijn opgeslagen en dan vrijkomen.

Soorten zoals de meervleermuis zijn extra kwetsbaar, door hun rechtstreekse afhankelijkheid van water. Ze eten voornamelijk de larven van dansmuggen. Die larven kunnen overleven in zwaar vervuild water dat hoge concentraties zware metalen bevat. Dat heeft een onmiddellijk effect op hun predatoren.

Toedoen van de mens

Zware metalen zoals lood, kwik en cadmium komen van nature voor, maar door toedoen van de mens zijn de concentraties sterk verhoogd. Ze komen in de lucht door uitlaatgassen en verbranding en in het grondwater via verschillende vervuilingsbronnen. Daar begint hun weg naar de top van de voedselketen.

Hoewel het onderzoek gebeurde in het Verenigd Koninkrijk, kan metaalvergiftiging ook bij ons in Nederland worden verwacht. In ons land leven dezelfde soorten, en vervuiling is ook in onze wateren een probleem.

Bron: Nature Today

Ster advertentie
Ster advertentie