appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mogelijk illegale bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het doden van buxusmot

karelbuitenkamp
zondag 2 september 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels

De eetlust van de buxusmotrups heeft veel mensen deze zomer tot wanhoop gedreven. De gifspuit werd erbij gehaald om de buxushaag te redden. Maar wat voor effect heeft dit gif op mezen die de rupsen eten? Om dit te onderzoeken deed Vroege Vogels begin juni een oproep om dode mezen te melden. Nu blijkt uit onderzoek door het Centrum voor Landbouw en Milieu dat in deze dode mezen illegale bestrijdingsmiddelen zijn gevonden. 

Illegale bestrijdingsmiddelen gevonden in dode mezen

Onderzoekers van het Centrum voor Landbouw en Milieu ontdekten dat in pimpel- en koolmezen die zijn verzameld in stedelijk gebied waar buxusmotten zijn bestreden, 14 verschillende pesticiden zijn gevonden. In dood gevonden jonge mezen werden negen middelen tegen insecten, drie tegen schimmels en een biocide en een hulpstof ontdekt. 

Mezen uit de stad en het bos

Dode jonge mezen zijn in vijf steden in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland verzameld via een oproep van het programma Vroege Vogels. Als referentie zijn vijf dode jonge koolmezen verzameld uit een bosgebied bij Arnhem, waar de buxusmot niet is bestreden. In het stedelijk gebied zijn 11 pesticiden gevonden (waarvan 8 insecticiden), terwijl in het bosgebied slechts vier stoffen zijn gevonden (waarvan één insecticide). Dit wijst erop dat in stedelijk gebied bestrijding tegen insecten heeft plaatsgevonden.

Illegale middelen

Het opmerkelijke is dat geen van de gevonden middelen is toegestaan voor particulieren. Dit wijst op mogelijk illegaal gebruik. Zelfs hoveniers en gemeentelijke groenbeheerders mogen deze stoffen niet gebruiken. Boeren mogen maar een deel van die stoffen gebruiken maar het is onwaarschijnlijk dat deze stoffen uit de landbouw komen omdat mezen een heel beperkt gebied hebben waar ze voedsel zoeken als ze jongen hebben (circa 3.000 m2) en de monsters uit de stad komen.  

De onderzoekers kunnen geen uitspraak doen over de mogelijke dood van jonge mezen in relatie tot buxusmotbestrijding met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Gevonden concentraties zijn relatief laag. Toxiciteitstudies betreffen andere vogelsoorten en niet jonge mezen. Bovendien kunnen sommige stoffen effect hebben op de vruchtbaarheid en overleving van jongen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1