Binnenland
BNNVARA

Zwerfafvalrapen voor een tientje per uur

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwerfafvalrapen voor een tientje per uur

Pas vanaf 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat spreekt van 'een doorbraak', Greenpeace noemt het 'een gemiste kans'. Volgens zwerfafvalraper Dirk Groot is het een grote teleurstelling. Daarom is hij een ludieke actie gestart: Tientje van Stientje. Hierover vertelt hij bij Vroege Vogels.

Het Tientje van Stientje van zwerfafvalraper Dirk Groot

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval. Volgens Dirk Groot helpen de zwerfafvalrapers op dit moment het bedrijfsleven om onder het statiegeld uit te komen, zij doen immers wat de industrie behoort te doen: plastic inzamelen.

Tientje van Stientje

Dus, het was volgens Dirk Groot tijd voor actie: het Tientje van Stientje. "Dit is een reactie op de plannen van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Ze wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden."

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt de rekening gepresenteerd voor alle uren afval rapen, dat is een tientje per uur. Zij kan op haar beurt de factuur bij het bedrijfsleven declareren. De eerste factuur is al verzonden: een bedrag van 2,5 miljoen euro. Raap jij ook zwerfafval en wil je ook je raap-uren declareren? Twitter dat je afval hebt geraapt, schrijf erbij hoeveel tijd het heeft gekost en noem @TientjevanStientje. Of stuur een e-mail naar TientjeVanStientje@gmail.com.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie