Binnenland
BNNVARA

Keuzestress: deze apen hebben er ook last van!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Keuzestress: deze apen hebben er ook last van!

Het begint 's ochtends met wat je aan zal trekken en eindigt 's avonds met wat je zal gaan eten: iedere dag sta je weer voor lastige keuzes. Niet alleen mensen staan dagelijks twijfels te wachten, ook de Mangabey-aap heeft het moeilijk. Hij kan elke dag kiezen tussen de gratis eetresten van chimpansees met het gevaar om zelf opgegeten te worden, of kan zelf op zoek gaan naar voedsel op een veilige plek. Welke keuze maakt de aap? Daarover vertellen Karline Janmaat en Bryndan van Pinxteren bij Vroege Vogels.

Mangabey-aap maakt ingewikkelde keuzes

Het eet-dilemma was de aanleiding voor een groot onderzoek onder deze mangabey-apen in de Ivoorkust. De apen blijken namelijk een zeer bijzonder foerageergedrag te hebben. De mangabey-apen voeden zich met eetresten van chimpansees. Daarmee lopen ze wel het risico om door de chimpansees opgegeten te worden. Maar waarom doen ze het dan toch?

Wanneer chimpansees noten kraken en ze opeten, laten ze veel energierijke restanten achter. De mangabey-apen kunnen zelf geen noten kraken dus die eten graag deze resten op. Een gezond maaltje dat letterlijk voor het oprapen ligt. Maar ze moeten dus wel alert zijn: voordat ze het weten zijn ze zelf een lekker hapje.

Foerageergedrag in kaart gebracht

Biologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Max Planck Instituut hebben nu voor het eerst het foerageergedrag van roetmangabey-apen in de Ivoorkust in kaart gebracht. Met behulp van de cameravallen kon het team onder leiding van de Nederlandse onderzoeker Karline Janmaat het gedrag van de dieren vastleggen. In totaal observeerden de onderzoekers 190 verschillende momenten, in vier verschillende gebieden van het regenwoud. Als onderdeel van de bacheloropleiding Biologie aan de UvA bestudeerde Bryndan van Pinxteren het videomateriaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Soortgelijk gedrag als bij mensen'

Volgens Karline Janmaat kan de keuze van de mangabey-apen om de restjes op te eten die zijn achtergelaten door mogelijke predatoren, erop wijzen dat de apen waarschijnlijk weten dat of het veilig is of niet. Maar ook wanneer de apen exact waakzaam moeten zijn. Een soortgelijk gedrag als bij mensen. Ook zij konden lang geleden 'gratis' voedsel verkrijgen door de achtergelaten prooien van gevaarlijke predatoren op te eten. Het bestuderen van apengedrag kan ons belangrijke inzichten opleveren in de oorsprong van ons eigen keuzegedrag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie