Binnenland
BNNVARA

Leer de verschillende uilengeluiden kennen!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leer de verschillende uilengeluiden kennen!

Krakende deuren, steeds dichterbij komende stappen en het geluid van een uil in de nacht... Het geluid van de bosuil is verworden tot een cliché in 'spannende films'. Welke geluiden hebben al die uilen nog meer in huis? Leer de verschillende uilengeluiden herkennen!

De kerkuil

Door: edepet

De kerkuil is te vinden in (half)open landschappen, bijvoorbeeld op het boerenland. Hij vestigt zich graag in een kerktoren of in bijvoorbeeld een schuur. Bij de kerkuil moet je wel echt je best doen om zijn geluiden 'zang' te noemen. Hij laat vooral een langgerekte, hoge krijs horen: 'schrúúúúúw'.

De ransuil

Door: Luukie

Opvallend aan de ransuil zijn de oranjegele ogen en de lange oorpluimen. Hij komt op verschillende plekken voor waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien.De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.

De bosuil

Door: Chrismeeuwis

De bosuil is de meest voorkomende uilensoort in Nederland en in Europa. Het bekendste geluid van de bosuil is de cliché uilenroep: 'Hoeoeoe .... hoe..hoehoehoeoeoeo'. Man, maar vooral vrouw roepen ook 'kliwiek' naar elkaar. Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. Die bomen worden gebruikt als uitkijkpost om naar potentiële prooien te speuren en om in te broeden.

De steenuil

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het Brabants heet de steenuil 'katuil'. Dat komt door zijn bekendste geluid: een kort, hoog 'miauw'. De steenuil is een kleine uil met een lengte van 21 tot 27 cm lang. Door zijn kleine postuur is de steenuil soms lastig te ontdekken in het landschap. Daarnaast zijn ze meester in verstoppen.

De oehoe

Door: Wilfriedsolarz

De oehoe heeft de onomatopee uitgevonden! Geen vogel roept zo mooi zijn eigen naam, al is de eerste 'oe' vaak zacht en zo laag dat je goed moet luisteren om hem te horen. De oehoe, de grootste uil ter wereld, eet vooral middelgrote zoogdieren en vogels. Ze staan bekend als schuwe vogels van bossen, verlaten steengroeves en bergachtige streken maar 's nachts trekken deze uilen regelmatig even de stad in om er op de vele duiven te jagen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie