appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Langs de Lijn En Omstreken

Presentator: Jeroen Stomphorst

Luister terug

Rampliederen zijn van alle tijden

dinsdag 2 juli 2019

Niet alleen rampen zijn van alle tijden, maar ook de berichtgeving daarover. Maar hoe kwam dit slechte nieuws in de pak hem beet 16e of 17e eeuw tot ons? Niet via de radio, krant of internet maar via liedjes. Er was in die tijd zelfs een heus genre, het rampenlied. Maar hoe ontstonden ze en waar voldoet een rampenliedje aan? 

Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse Literatuur- en cultuurgeschiedenis, ontdekte de rampenliedjes eigenlijk toevallig tijdens een groot onderzoek dat zij op het moment doet. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1