appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Langs de Lijn En Omstreken

Peter van Maurik won zwemgoud met een donorhart

dinsdag 5 februari 2019, 21:00 uur

Stel: je hebt een orgaantransplantatie nodig om verder te kunnen leven, je krijgt een donororgaan - een lever, een nier, of een hart - en de operatie en het herstel verlopen voorspoedig. Wat doe je daarna? Nou, je kunt bijvoorbeeld gaan wedstrijdzwemmen.

Vier jaar geleden kreeg Peter van Maurik een donorhart. Twee jaar later won hij goud op de World Transplant Games - de Olympische Spelen voor sporters met een donororgaan. Nu zet Peter zich vanuit Stichting Sport en Transplantatie in voor meer bekendheid van het belang van bewegen voor mensen met een transplantatieorgaan.

Verslaggever Reinoudt Meijer ging langs bij hardloper Henny Tolboom. In 2013 onderging hij een longtransplantatie.


Reinout en Henny Tolboom (2)


Peter van Maurik won zwemgoud met een donorhart


Reinout en Henny Tolboom (1)


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1