appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Langs de Lijn En Omstreken

Cobra Museum gaat bezoekers informeren over verleden Lucebert

donderdag 8 februari 2018, 20:51 uur

De onthullingen over het antisemitische verleden van de beroemde dichter-kunstenaar Lucebert zijn hard aangekomen bij artistiek directeur Xander Karskens van het Cobra Museum dat veel werken van Lucebert in bezit heeft. 

Volgende week wordt een nieuwe collectie-presentatie geopend met gedichten en schilderijen van Lucebert. Bij de begeleidende teksten zal aandacht worden besteed aan de jongste onthullingen, vertelt hij bij Langs de Lijn En Omstreken.

Donderdag werd bekend dat Lucebert in zijn jonge jaren antisemitische sympathieën had die hij in brieven expliciet naar voren bracht. 

Karskens denkt dat de interpretatie van het werk van Lucebert op enkele punten zal veranderen, maar dat de meeste werken zo goed zijn dat ze 'op zichzelf kunnen staan'.

Thomas Vaessens, hoogleraar Nederlandse letterkunde en schrijver van het boek ‘De verstoorde lezer’ over de poëzie van Lucebert nuanceert: 'Dit is heel vervelend, maar je moet wel weten dat al zijn werk na 1948 een grote aanklacht is geweest tegen het nationaal-socialisme.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1