appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Langs de Lijn En Omstreken

VVD: 'Noord-Koreaanse slavenarbeid binnen de EU moet aangepakt worden'

dinsdag 6 februari 2018, 20:42 uur

Vandaag werd bekend dat Noord-Koreaanse staatsburgers al jarenlang onder dwang meewerken aan de bouw van Nederlandse schepen in Polen. Volgens het rapport 'People for profit' van de Universiteit Leiden financiert Noord-Korea met deze staat gestuurde dwangarbeid onder andere hun nucleaire programma. 

VVD-kamerlid Han Ten Broeke stelde er op dinsdag Kamervragen over en vertelde over dit fenomeen in Langs de Lijn en Omstreken.

Dat Noord-Koreanen als slaven in worden gezet is niet nieuw, volgens Ten Broeke. “Maar het is bizar dat dit nog voorkomt binnen de Europese Unie.” De Noord-Koreaanse arbeiders worden gedwongen om voor hele lage lonen zeer zwaar arbeid te verrichten en hun loon af te staan aan de staat. Dit is mogelijk, omdat hun achtergebleven familieleden door de overheid als het ware gegijzeld worden. Ten broeke: “Het is evident dat dit moet stoppen, met name omdat Europaop deze manier indirect meebetaalt aan het nucleaire programma van Noord-Korea.” 

Ten Broeke stelt dat er nu twee dingen moeten gebeuren. Allereerst, moeten landen zoals Polen streng toegesproken worden. “Want de lidstaten zijn zowel de krachtigste en zwakste schakels om deze kwestie op te lossen.” Daarnaast zou de E.U. de werkvergunningen voor Noord-Koreaanse arbeiders in moeten trekken. Op deze manier hoopt hij in ieder geval binnen de E.U. dit schrijnende probleem op te lossen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1