appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Langs de Lijn En Omstreken

Presentator: Herman van der Zandt

Luister terug

Lago Magiore over zwemmen met een zeldzame ziekte

woensdag 16 augustus 2017

PXE heeft u daar wel eens van gehoord? Waarschijnlijk niet. Dat is ook niet zo gek, het is een zeldzame ziekte. Er zijn in Nederland maar zo'n 400 mensen die lijden aan Pseudoxanthoma elasticu, ook wel PXE genoemd. Door deze ziekte veroudert het lichaam versnelt. Ogen gaan hard en snel achteruit, de huid wordt aangetast en vaten verkalken. Om geld voor onderzoek in te zamelen gaat Marion Traas, zelf PXE-patiënt het Lago Maggiore overzwemmen.

Zij is hier in de studio aangeschoven, samen met Wilko Spiering, vasculair internist bij het UMC Utrecht en DE specialist op het gebied van PXE. Beide welkom!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1