appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Kwesties

Presentator: Marianne van den Anker

Luister terug

Debat: Tijd voor een officieel rouwverlof in Nederland?

zondag 7 oktober 2018

Ouders die een baby krijgen, hebben recht op een geboorteverlof. Maar wat als een geliefde overlijdt? Je kunt afspraken maken met de werkgever, maar een wettelijk rouwverlof is er niet. Presentator Rob Oudkerk reist zondag af naar Utrecht voor een debat in de bus van NPO Radio 1.

Gemiddeld melden weduwen en weduwnaars met jonge kinderen zich 170 dagen ziek na het overlijden van hun partner. In Nederland hebben werknemers recht op maximaal twee dagen verlof als de partner, kinderen of ouders overlijden. De SGP wil dat dat aantal wordt verlengd, maar krijgt niet voldoende steun in de Tweede Kamer.

Verstandig idee?

Is het plan voor om een rouwverlof wettelijk te regelen wel een verstandig idee? Of moeten werkgevers en werknemers zelf goede afspraken maken? Te gast zijn onder anderen rouwdeskundige Joyce Neijenhuis en MKB Utrecht-voorzitter Anton Verbunt.

Ook te gast zijn Stefan Punt, Barbara Bouwman Mulder en Irene Koedijk. Zij verloren alledrie hun partner. Ook zij praten mee over het plan voor een rouwverlof. Want hoe houd je een baan, gezin en huishouden omhoog terwijl je nog in de rouw bent? Als je partner jong overlijdt en je achterblijft met kinderen is dat een enorme klap. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Hoe ga je daarmee om? En wat moeten politiek en werkgevers doen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1