appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag

Kwesties

Een debat over leerplicht: de thuiszitters in Almere

zondag 11 maart 2018, 20:00 uur

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Het debatprogramma Kwesties (NTR) reist de komende weken af naar verschillende probleembuurten in heel Nederland. Lokale partijen mogen hun oplossingen aandragen en inwoners krijgen de kans om hun lokale politici live op de radio aan de tand te voelen over de problemen die zij ervaren.

In Nederland zitten 4.200 leerplichtige kinderen langer dan 3 maanden thuis volgens cijfers van de minister van onderwijs, Arie Slob. Daarbij komen nog eens 5.500 kinderen die een vrijstelling van leerplicht hebben gekregen. In 2010 waren dat nog 3.100 kinderen. 

Hebben ze het verzuim in Almere niet goed op orde? Nemen de scholen wel verantwoordelijkheid of zijn de leerplichtambtenaren te laks? Wordt het probleem van thuiszitters voldoende aangepakt? Wordt vrijstelling voor leerplicht te snel afgegeven? Moeten scholen actiever alternatieven gaan zoeken voor hun leerlingen? Of zijn ouders onrealistisch over de mogelijkheden van hun kind?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1