appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kwesties

Ouderen langer thuis laten wonen: een goed of slecht idee?

zondag 25 februari 2018, 20:00 uur

Door de bezuinigingen in de afgelopen vijf jaar, moesten verpleeghuizen gedwongen hun deuren sluiten met gevolg dat er landelijk maar liefst een kwart minder ouderen in verpleeghuizen zitten. Met deze bezuinigingen richt het kabinet haar beleid erop dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Maar zijn we niet te ver doorgeslagen met het sluiten van verzorgingshuizen? 

De klachten onder senioren zijn flink toegenomen. Zo’n 322.000 ouderen blijven onnodig langer in het ziekenhuis, omdat er thuis niemand is. In Nederland hebben we nu te maken met zo’n miljoen eenzame senioren, veel dementie, veel valpartijen in huis. Er zal steeds meer hulp aan huis nodig zijn, steeds meer geld voor eenzaamheidsbestrijding.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat het debatprogramma Kwesties deze week met de NPO Radio 1-bus in Eindhoven. Wat gaat de lokale politiek aan deze problemen doen? Toch maar weer verzorgingstehuizen? Of moeten de ouderen en hun naasten het zelf maar oplossen? 

Presentator Rob Oudkerk praat met ouderen, een verpleger en lokale politici. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1