appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kwesties

De doorstroming van psychiatrische inrichting naar samenleving

zondag 11 februari 2018, 20:00 uur

Ruim 10.000 psychiatrische patiënten in heel Nederland blijven na hun behandeling noodgedwongen in ggz-klinieken, vanwege de lange wachtlijst voor een huurwoning. Verontrustend, zeggen psychiaters, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de patiënten en de samenleving. Heeft gemeente Amsterdam grip op dit probleem? 

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, reist het debatprogramma Kwesties deze week af naar Amsterdam. Rob Oudkerk ontvangt lokale politici, wijkbewoners en ervaringsdeskundigen.

Gemeenten moeten haast maken: vanaf 2020 worden zij volledig verantwoordelijk voor de opvang van kwetsbare inwoners. En in datzelfde jaar, is er bij de ggz-klinieken nog maar eenderde van het aantal bedden uit 2008 over. Het streven van de gemeente Amsterdam is dat de oud-patiënten maximaal drie maanden op een wachtlijst voor een huurwoning te laten staan, maar in realiteit wachten ze soms wel drie jaar. Ook deze patiënten zullen ergens ondergebracht moeten worden. 

Wat doet de politiek hieraan? Zijn de bezuinigingen bij de ggz wel haalbaar? En hoe staat het met de maatschappelijke draagvlak om deze oud-patiënten als buren te hebben? 

Overlast in de wijk 

Marianne van den Anker bespreekt de overlast die (ex-)psychiatrische patiënten met zich meebrengen. Gaat de overlast in de komende jaren toenemen, zoals critici stellen? Is het haalbaar dat meer patiënten in de samenleving terug komen? En wat is de rol van woningbouwcorporaties bij het toekennen van een huurwoning aan (ex-)psychiatrische patiënten?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1