appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

Kwesties

Oplossing gezocht: drugsoverlast in Roosendaal & Eindhoven

zondag 4 februari 2018, 20:00 uur

Hoe gaan we zorgen dat burgers minder overlast hebben van drugshandel? De gemeente Roosendaal heeft in 2009 besloten om alle coffeeshops te sluiten, maar de overlast van drugsdealers en gebruikers heerst nog steeds in de wijken. In het radioprogramma Kwesties gaan zondag buurtbewoners, ex-verslaafden en coffeeshophouders in debat met de politiek in Roosendaal en Eindhoven.

Één op de acht inwoners in Roosendaal zegt dat te ervaren, volgens het CBS. Rob Oudkerk staat zondag met de NPO Radio 1-bus in Roosendaal om de mogelijke heropening van coffeeshops en het beleidsvoorstel rondom regulering van wiet te bespreken.

Moeten de coffeeshops weer geopend worden om het illegale circuit minder ruimte te geven? Of verhoog je hiermee juist de kans op overmatig drugsgebruik? Is gecontroleerde wietteelt waarin deze drug alleen geteeld kan worden door kwekerijen die onder controle staan van de Nederlandse overheid een oplossing of draagt de overheid zo alleen maar bij aan de illegale drugshandel in het buitenland?


Eindhoven

Marianne van den Anker staat zondagavond in Eindhoven, waar een groot aantal coffeeshops meedoen aan een experiment waarbij gemeenten zelf wiet gaan telen. Een woordvoerder voor coffeeshops en de lokale politici gaan met elkaar in debat.

Zijn coffeeshophouders verantwoordelijk voor controle op het juiste thc-gehalte in wiet of zou de overheid daar meer grip op moeten hebben? Moeten coffeeshophouders verantwoordelijk worden geacht voor de overlast dat hun vestiging veroorzaakt en de kosten voor de beveiliging op zich nemen?  


Waarom dit onderwerp, eigenlijk?

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Het debatprogramma Kwesties (NTR) reist de komende weken af naar verschillende probleembuurten in heel Nederland. Burgers krijgen de kans hun lokale politici live op de radio aan de tand te voelen over de problemen die zij ervaren. Zondag 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1. 

Discussieer met ons mee!

Meediscussiëren kan, door tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-site een bericht te sturen tijdens de uitzending. Like ook onze Facebookpagina voor extra's en video's!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1