appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kwesties

Hoe krijgt Rotterdam al die vluchtelingen uit de bijstand?

zondag 28 januari 2018, 20:00 uur

In Rotterdam leeft 95 procent van de statushouders in de bijstand. Maar vier van de bijna 2.500 statushouders in deze stad hebben een betaalde baan gekregen in 2017, volgens de Monitor Rotterdamse Aanpak Statushouder. Daarmee doet Rotterdam het slechter dan de andere drie grote steden. Hoe kan het dat Rotterdam zo laag scoort in deze cijfers?

Rob Oudkerk bespreekt deze kwestie live vanuit de wijk Delfshaven, met een statushouder, lokale politici, de directeur van UAF en een bewoonster. Wat zijn de oplossingen? Moeten statushouders beter geschoold worden en vrijgesteld worden van sollicitatieplicht, zodat zij sneller aan een baan kunnen komen of mogen zij niet als uitzondering worden behandeld? Is het een goed idee om statushouders te huisvesten in plaatsen waar veel werkgelegenheid is of mogen statushouders niet gedwongen worden tot een woonplaats?  

Marianne van den Anker is in restaurant Shaami Huis om het lage slagingspercentage voor het inburgeringsexamen te bespreken met lokale politici, een statushouder en een taaldocent. Uit een rapport van de Rekenkamer blijkt dat het afgelopen jaar slechts 39 procent is geslaagd voor het examen binnen de maximale tijd van drie jaar. Dit is een halvering ten opzichte van 2013. Zakken voor dit examen zorgt voor een barrière tot toetreding op de arbeidsmarkt; een mogelijke taalachterstand en dus voor een slechtere uitgangspositie om te integreren. 

Hoe komt het dat zo weinig mensen niet binnen de termijn slagen? En bij wie ligt die verantwoordelijkheid? Moet het Nederlandse inburgeringssysteem op de schop? En zijn inburgeringscursussen en taallessen überhaupt wel de juiste voorbereiding voor een goede integratie in de Nederlandse maatschappij?

NPO Radio 1