appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kwesties

Kinderen baas over eigen portemonnee

zondag 30 oktober 2016, 20:04 uur

Nederland staat in de top van de rijkste landen ter wereld. Terwijl volgens officiële cijfers van het CBI zo’n 421.000 kinderen leven onder de armoedegrens in Nederland. Dit is een groep die helemaal niets aan deze situatie kan doen, en hier wil Defence for Children dan ook verandering in brengen. Zij komen met een plan om kinderen toegang te geven tot sociale zekerheid. Maar hoeveel verantwoordelijkheid kun je een kind eigenlijk geven? 

 Volgens Defence for Children zijn er concrete maatregelen nodig om armoede van al die kinderen in Nederland te bestrijden. Zij zeggen dat Nederland het enige land ter wereld is dat een voorbehoud heeft gemaakt bij een artikel van het VN-Kinderrechtenverdrag dat dit regelt. Hierdoor hebben kinderen in Nederland alleen via hun ouders toegang tot sociale zekerheid. 

Marianne van den Anker rijdt met de mobiele studio naar Amsterdam om het gesprek aan te gaan met juriste Pien Klieverik van Defence for Children. 

Shivani Jagroep is projectmanager bij Stichting Passie voor je Toekomst en geeft regelmatig voorlichting in een klas van MBO-leerlingen. Shivani staat sceptisch tegenover dit plan en vraagt zich af of dit geen spanningen zal veroorzaken in het gezin. Marianne Poot, vice-fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam, vindt dat we in Nederland op moeten houden met pleisters plakken en verzachten. 

Minder uitkering bij taalachterstand

Op 1 januari 2016 is de Wet Taaleis en Participatiewet ingegaan voor mensen die een bijstandsuitkering hebben of hebben aangevraagd. Natasja Gibbs reist af naar Rotterdam, waar de groep die niet voldoet aan de taaleisen het grootst is, om te praten over de gevolgen hiervan en hoe dit beter aangepakt kan worden. 

Willie Pretorius geeft via Vluchtelingenwerk Nederland als klassenassistent ook taalcursussen en vindt het lastig dat mensen gekort kunnen worden, want niet iedereen komt in de gelegenheid om de taal te leren. Willie zegt wel dat als je in Nederland woont, je de Nederlandse taal goed moet beheersen. Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam vindt dat meer mensen mee zullen doen in de maatschappij als de taaleis actief gehandhaafd wordt en betrokken wordt bij de inburgeringscursus.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1