appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kamerbreed

Ben Knapen, Renske Leijten en Bram van Ojik

zaterdag 18 november 2017, 13:08 uur

In Kamerbreed zijn zaterdag Ben Knapen (CDA), Renske Leijten(SP) en Bram van Ojik (GL) te gast. Kees Boonman spreekt met hen over het nieuwe Europa.


‘Wat lange tijd niet voor mogelijk werd gehouden is nu plotseling denkbaar geworden: een chaosscenario, waarin het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 abrupt uit de EU vertrekt, zonder een akkoord’. Dat is de conclusie van de speciale Brexit-rapporteurs van de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor Nederland en de rest van Europa? Hoe kan de schade beperkt blijven? Of is het vertrek van het VK uit de Europese Unie nog te voorkomen?


Dat de Europese Unie verre van volmaakt is, blijkt ook uit het rapport van de Europese Rekenkamer over de gang van zaken bij de financiële hulp aan Griekenland. Bijna 400 miljard euro heeft de EU aan Griekenland geleend, maar de vraag is in hoeverre die miljarden hebben bijgedragen aan het herstel. Welke lessen moeten uit de aanpak van de Griekse crisis worden getrokken?


Midden in deze woelige tijden willen de Europese leiders ook een positief signaal afgeven: ze zetten vrijdag hun handtekening onder de Europese Pijler voor Sociale Rechten. Dat geeft Europeanen onder meer recht op een fatsoenlijk loon en pensioen, en 10 dagen kraamverlof voor moeders én vaders. Maar juridisch bindend is het niet, dus de vraag is of Europa hiermee echt socialer wordt. 


CDA-senator Knapen was in het eerste kabinet Rutte staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. In die rol hield hij zich onder meer bezig met Europese samenwerking. Leijten is Europa-woordvoerder van de SP, een partij die kritisch is over ‘meer Europa’. Van Ojik is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en is anders dan de bondgenoot uit het Linkse Pact, de SP, juist positief over het door-ontwikkelen van de Europese Unie.


Kamerbreed, elke zaterdag tussen 13:00 en 14:00 uur op NPO Radio1.

NPO Radio 1