appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Kamerbreed

Mariëtte Patijn, Elco Brinkman en Bas Eickhout

zaterdag 11 november 2017, 13:08 uur

In Kamerbreed zijn zaterdag Mariëtte Patijn (FNV), Elco Brinkman (CDA) en Bas Eickhout (GL) te gast. Kees Boonman spreekt met hen over de afschaffing van de dividendbelasting, de Paradise Papers en de relatie tussen bedrijfsleven en politiek.

De afschaffing van de dividendbelasting is onderhand de meest besproken maatregel van het nieuwe kabinet Rutte III. Geen van de coalitiepartijen had het in het verkiezingsprogramma opgeschreven, toch staat het plan in het regeerakkoord. Inmiddels is duidelijk dat Unilever en Shell belangrijke pleitbezorgers hiervan zijn. Wat zegt dit over de relatie tussen politici en lobbyende bedrijven? Regeert het bedrijfsleven de politiek? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van afschaffing van de dividendbelasting?

Brinkman, CDA fractievoorzitter in de Eerste Kamer, kent zowel de wereld van de politiek als die van het bedrijfsleven door en door. Patijn is vicevoorzitter van FNV. De vakbond is kritisch over de plannen van Rutte III, een kabinet dat in de optiek van FNV vooral voor aandeelhouders is. Eickhout is delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, een plek die bekendstaat om zijn drukke lobby. Hoe kijkt dit drietal aan tegen de afschaffing van de dividendbelasting, belastingafspraken en de invloed van het bedrijfsleven op de politiek?

Kamerbreed, elke zaterdag tussen 13:00 en 14:00 uur op NPO Radio 1.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1