appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Kamerbreed

Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GL), Paul Tang (PvdA)

zaterdag 13 mei 2017, 13:08 uur

GroenLinks: beste milieuministers bij VVD

DEN HAAG (ANP) - De beste milieuministers tot dusver waren van de VVD. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens Eickhout is het ,,niet het belangrijkste" dat zijn partij de milieuminister levert in het nieuwe kabinet. ,,Soms is het beter een andere partij de verantwoordelijkheid te geven'', zei hij. Eickhout reageerde op uitlatingen van Pieter Winsemius, een van de voormalige VVD-ministers van Milieu. Die noemde het in het AD ,,link'' als GroenLinks in de kabinetsformatie milieu voor zich opeist.

In de formatie wordt onderhandeld door VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Vooral tussen CDA en GroenLinks lijkt de afstand op milieugebied groot. Maar Eickhout en CDA-Europarlementariër Esther de Lange hebben er vertrouwen in dat de partijen het eens kunnen worden. ,,Anders zaten ze niet nog steeds aan tafel'', zei De Lange in Kamerbreed.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drie delegatieleiders uit het Europees Parlement zijn zaterdag te gast in Kamerbreed op NPO Radio 1: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA). Live vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag spreekt Kees Boonman met hen over de toekomst van Europa: is de globalisering op zijn retour en het nationalisme in opkomst? En wat betekenen de verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor de Europese Unie en dus ook voor Nederland?

Globalisering wordt niet door iedereen als een zegen gezien. Partijen als de PVV in Nederland en het Front National in Frankrijk hebben dat geagendeerd en zijn daarmee succesvol in de verkiezingen geweest. Ook de Europese Commissie vindt nu dat er schaduwkanten aan zitten en roept de lidstaten op daar iets tegen te doen. Wat betekent die hervorming voor werknemers en werkgevers in Nederland?

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron van de beweging En Marche! wordt zondag geïnstalleerd als de nieuwe Franse president. Macron ontmoet maandag in Berlijn al de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In Duitsland zijn in september verkiezingen: wat betekent de pro-EU-gezinde as van Frankrijk-Duitsland voor Nederland en de rest van de EU?

En natuurlijk aandacht voor de kabinetsformatie.

Kamerbreed, elke zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 en te bekijken via themakanaal NPO Politiek

EndFragment

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1