appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Kamerbreed

De Hoop Scheffer (vml. sg NAVO), Ten Broeke (VVD) en Karabulut (SP)

zaterdag 15 april 2017, 13:08 uur

Te gast in Kamerbreed: Jaap de Hoop Scheffer, Han ten Broeke (VVD) en Sadet Karabulut (SP). Kees Boonman praat met de voormalig secretaris-generaal van de NAVO en de buitenlandwoordvoerders uit de Tweede Kamer over geopolitieke ontwikkelingen: de oorlogsdreiging tussen de VS en Noord-Korea, de oorlog in Syrië, de spanningen tussen Rusland en het Westen en het referendum in Turkije.

Zondag wordt in Turkije de volksraadpleging gehouden over de vraag of de president meer macht moet krijgen. Critici vrezen dat met zo’n presidentieel systeem de democratie in gevaar komt. Zij wijzen er op dat die sinds de couppoging van vorig jaar toch al onder druk staat, omdat de regering vermeende aanhangers van de geestelijke Gülen, van rechters tot journalisten, heeft opgepakt. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De relatie tussen Turkije en de Europese Unie is sinds de mislukte staatsgreep ook verslechterd.Hoe kijken Ten Broeke, Karabulut en De Hoop Scheffer tegen de situatie in Turkije aan?

De oorlog in Syrië heeft nieuwe spanningen opgeleverd tussen Syrië en Rusland aan de ene kant en de VS en de NAVO-bondgenoten aan de andere kant. De VS beschuldigen de Syrische president Assad ervan zijn eigen bevolking met zenuwgas aangevallen te hebben.De Amerikaanse president Trump besloot daarop een Syrische luchtmachtbasis met raketten aan te vallen. De Russische president Poetin blijft Assad steunen. Hoe zorgelijk is de verslechterde relatie tussen de grootmachten VS en Rusland en wat betekent dit voor de oorlog in Syrië?

En natuurlijk aandacht voor de laatste ontwikkelingen in het snel oplopende conflict tussen de VS en Noord-Korea.

Kamerbreed, elke zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur, op NPO Radio 1, rechtstreeks vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1