appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Kamerbreed

Buitenweg (GL), Van Engelshoven (D66) en Piri (PvdA)

zaterdag 19 november 2016, 13:08 uur

In Kamerbreed waren te gast: Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Ingrid van Engelshoven (D66) en Kati Piri (PvdA). Kees Boonman sprak met hen over de komende Tweede Kamerverkiezingen, politieke ambities en de relatie Europa-Turkije.

Kathalijne Buitenweg is de hoogste nieuwkomer op de concept-kandidatenlijst van GroenLinks: ze staat direct achter lijsttrekker Jesse Klaver. Buitenweg was eerder lid van het Europees Parlement. Ze verliet in 2009 de politiek en ging aan de slag bij het College voor de Rechten van de Mens en bij de brancheorganisatie voor de kinderopvang. Waarom keert ze terug naar de politiek en deze keer niet de Europese, maar de landelijke?

Ingrid van Engelshoven is de nummer 3 op de concept-kandidatenlijst vanD66. Na eerst voorzitter van de partij te zijn geweest, werd ze 7 jaar geleden wethouder in Den Haag. In die stad is D66 nu de grootste partij. Waarom verruilt zij het Haagse stadhuis voor het Binnenhof?

Kati Piri is Europarlementariër voor de PvdA en namens het EuropeesParlement Turkije-rapporteur. De relatie tussen de EU en Turkije is verder onder druk komen te staan sinds de mislukte staatsgreep van deze zomer. Piri concludeerde na een kritisch rapport over de huidige situatie in Turkije dat de toetredingsonderhandelingen met de EU tijdelijk stopgezet moeten worden. De Turkse regering weigerde daarna haar te woord te staan, waardoor een gepland bezoek aan Turkije werd afgeblazen. Hoe taxeert Piri de ontwikkelingen in Turkije en kan zij de situatie nog wel kritisch controleren?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1