appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Humberto

Elke vrijdagmiddag luidt Humberto Tan het weekend in met een programma waarin hij op zoek gaat naar de diepere lagen bij het nieuws. “Als je als metafoor stelt dat nieuws vaak een weerbericht is, dan wil ik het over het klimaat hebben. Wat zijn de bepalende momenten in een ontwikkeling, wanneer kun je van een doorbraak spreken? Pas als je uitzoomt, zie je de grotere verbanden.” Naast interviews met mensen uit het nieuws vormen gesprekken met vaste gasten, muziek en een vooruitblik op het weekend wezenlijke onderdelen van het programma.

Podcast afleveringen

#22 - SPECIAL - Non-fictie Boek van het Jaar 2020

vrijdag 18 december 2020, 16:51 uur

In deze podcast hoor je de uitzending rondom de uitreiking van het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar. Volgend jaar is Humberto terug op de radio, elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 op NPO Radio 1.

Met deze week: een nieuwe fotoserie van kunstenaar en fotograaf Micky Hoogendijk onder de noemer 'The Meetings of the Waters'. En: vogelaar Arjan Dwarshuis maakt zich zorgen over het uitsterven van de loopvogel.

Maar we beginnen met @433. Met meer dan 50 miljoen volgers is het de grootste online voetbal-community ter wereld. Anders dan je misschien zou verwachten is het een Nederlands merk. Bij succes hoort een boek met de heel toepasselijke titel: Social Goat (Greatest Of All Time). 433 wordt onder andere geleid door Juul Manders, en hij is hier om erover te praten.

Een nieuwe aflevering van de podcast-versie van Humberto op NPO Radio 1. Elke vrijdagmiddag tussen 2 en 4 op de radio, in deze podcast hoor een selectie van de gesprekken die op de radio zijn geweest.

Met deze week: een prijs voor Jimi Hendrix, die deze week 50 jaar geleden overleed. En: ook in Nederland zijn er 'verborgen vrouwen', die door hun partner en of schoonfamilie gedwongen in isolement worden gehouden. Maar we beginnen met een bijzondere terugblik op 2020. De stadsdichter van Amsterdam, Gershwin Bonevacia, heeft een speciaal gedicht gemaakt over dit bizarre jaar.

Met Jack van Gelder praat ik over succesvolle sporters op late leeftijd. Dolf en Jim Jansen samen hebben ze een boek uitgebracht: CoronA tot Z. En ik praat met Journalist Ellen de Visser, ze begon met de serie 'die ene patiënt' in de Volkskrant. Inmiddels is item uitgegroeid tot een groot succes met meer dan 100 artikelen en 3 boeken.

Een nieuwe podcast met de mooiste gesprekken uit mijn radioshow op NPO Radio 1. In deze aflevering spreek ik onder andere met Dicky Yee en Syenna de Groot. Zij verloren op jonge leeftijd een van hun ouders. Daarnaast hoor je presentatrice Samya Hafsaoui, die blij is met nieuws over haar favoriete artiest Stromae. En: wat als president Trump simpelweg weigert het Witte Huis te verlaten? Met Sara Polak, universitair docent 'American Studies' aan de universiteit van Leiden, praat ik over dat scenario.

Deze week onder andere het verhaal van Sandra, die aan een auto-immuun ziekte lijdt. En boekenredacteur Emma Louise Diest heeft weer een non-fictie boek van de maand gekozen. Maar we beginnen met een legendarisch getal: 14. Het is 50 jaar geleden dat Johan Cruijff voor het eerst met dat nummer op zijn rug speelde, in de kraker tegen PSV. Cabaretier én wiskundige Jan Beuving brengt een ode aan getallen in de sport.

In de week waarin een groep artiesten aangaf niet meer mee te willen werken aan de corona-maatregelen, praat ik met de arts met misschien wel het meeste geduld van alle artsen, Diederik Gommers. Muziekjournalist Jean Paul Heck over niet eerder uitgebracht van muzieklegende Prince. De nieuwste plaat, die postuum wordt uitgebracht, bevat meer dan 60 nummer die nooit eerder uitgebracht werden. En hoe kan één gekke mier de wereld kan veranderen. Daarover praat ik met de leukste boswachter van Nederland, Arjan Postma.

Het is de laatste aflevering van de maand augustus en dat betekent natuurlijk dat we weer een nieuwe maand-nominatie hebben voor het Non-Fictie Boek van het Jaar. Boekenredacteur Emma Louise Diest vertelt over het boek én we spreken ook de winnaar zelf: Arjen Lubach!

Verder blikken we aan de vooravond van de grootste wielerwedstrijd ter wereld terug op 50 jaar Radio Tour de France. Dat ga ik doen met Leo Driessen, die er in de jaren '80 en '90 verslaggever was.

Maar we beginnen met Amerika. De verkiezingsstrijd is daar nu echt losgebarsten, hoog tijd dus om bij te praten met mijn vaste man in de United States: Michiel Vos. Hij vertelt alles over de Republikeinse Conventie, waar één zin centraal stond…

Eindelijk weer een nieuwe aflevering van mijn podcast. En het wordt een afwisselende. Commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers leert ons hoe we met hitte moeten omgaan. Zeker nu de hittegolven steeds langer worden. En vaste boekenredacteur Emma Louise Diest zet de beste boeken van de afgelopen tijd op een rijtje. Maar we beginnen met de podcast-tip van Noortje Veldhuizen. Ze is podcastmaker en presentator, ook wel bekend van De Krokante Leesmap.

Ik heb weer een volle podcast voor je deze week, met veel verschillende onderwerpen. Het gaat van het heftige verhaal van Charlotte, die misbruikt werd door een vrouw, tot aan het hernieuwde succes van Shaggy. Juist ja, die van 'Boombastic' en 'It wasn’t me'. En ik praat met Victor Knaap. Met de komst van de corona-app is er veel aandacht voor IT-projecten bij de overheid, maar dat gaat lang niet altijd goed…

Deze keer praat ik met Anna Gimbrère, die het wetenschappelijke nieuws van de afgelopen tijd op een rijtje heeft gezet. De ontwikkelingen rondom corona gaan nog steeds keihard. Daarnaast is het vooral ook een muzikale podcast geworden, want ik heb het bijzondere Queen-foto's én over het streamingsucces van rapper Boef.

Deze keer praat ik over het boek Roofstaat, dat de schaduwzijde van de Nederlandse geschiedenis beschrijft. Ook praat ik met Eva Koffeman, de dochter van Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg. Zij wil namelijk jongerenvertegenwoordiger ‘biodiversiteit en voedsel’ worden bij de Verenigde Naties. En dan is er ook nog het verhaal van Joyce de Ruiter. Nu kan ze nog horen en zien, maar dat wordt steeds minder. Joyce heeft het Usher-syndroom, en wordt doof én blind. Haar wereld wordt dus kleiner en kleiner.

Dit is de allereerste podcast van het NPO Radio 1-programma Humberto. En het is gelijk een speciale, want deze staat in het teken van Ajax. 25 jaar geleden won het team met Danny Blind, de broertjes De Boer, Patrick Kluivert en nog veel meer sterspelers de Champions League. Een historisch moment in de Nederlandse voetbalgeschiedenis en daarom blikken we met de hoofdrolspelers terug op 1995.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1