Binnenland
NTR

'Inkomen van moslimvrouw telt als extraatje'

foto: U.S. Air Forcefoto: U.S. Air Force
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Inkomen van moslimvrouw telt als extraatje'

"Trots vertelde mijn man dat zijn Turks-Nederlandse collega’s vinden dat hij 'de ideale man' is omdat hij mij zou 'helpen' in het huishouden. Ik voelde mij zwaar beledigd. Hoezo helpen?! Is dit alleen mijn huis dan?"

Aldus Zehra Kaya, presentator van de podcast Kleurrijke Kwesties. Zij bespreekt met Khautar Bouchallikht en Engin Baydar de verdeling van werk- en zorgtaken in relaties van mensen met een 'islamitische' achtergrond.

Kostwinners vs extraatjes

Uit het meest recente SCP-rapport blijkt dat Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongeren zeggen dat het in hun cultuur als normaal wordt gezien dat de man de kostwinner is en dat het geld dat de vrouw verdient als extraatje telt.

Engin Baydar is getrouwd; hij werkt en zijn vrouw studeert. "In de islam is het gebruikelijk dat de man de kostwinner is. Het is niet superstreng maar als de man niet voor de kost kan opdraaien is het fout."

Quote

Vrijheid betekent ook dat een vrouw ervoor kan kiezen niet te gaan werken

Khautar Bouchallikht

Khautar Bouchallikht is vrijgezel. "Ik ben er niet per se voor dat de vrouw 40 uur gaat werken. Vrouwen die voor het moederschap kiezen vergooien niet per se hun talenten. Vrijheid betekent ook dat een vrouw ervoor kan kiezen niet te gaan werken. Het klinkt misschien ouderwets maar zolang het een keuze is, is er niks mis mee."

Hardcore Socialisten

Engin Baydar heeft hardcore socialisten in zijn familie. "Maar ook bij hen zie ik nog steeds dat de vrouw meer doet en elke dag kookt terwijl zij het hardst schreeuwen over gelijkwaardigheid tussen man en vrouw."

En de zorgtaken hoeven dan volgens Baydar ook niet 50-50 verdeeld te worden. "Het is niet gek als je als vrouw alles doet in de huishouding als je niet werkt." In een ideale situatie stopt de vrouw volgens Baydar als er een kindje komt. "Een paar jaar volledig moederschap vind ik heel goed, daarna kan de vrouw dan weer gaan werken."

Hoe moeten de zorg- en werktaken in de toekomst verdeeld worden volgens Baydar: "Ik zou meer willen doen, ik zou moeten veranderen, daar werk ik ook aan. En volgens Bouchallikht: "Zonen en dochters moeten niet stereotyperend worden opgevoed. Ook jongens moeten leren koken en strijken."

Luister naar deze podcast over de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken in gezinnen met een islamitische achtergrond.

Kleurrijke Kwesties

In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere 2 weken actualiteiten en achtergronden door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie